ijsland

Gisteren sprak ik toevallig iemand die na een tijdje babbelen vroeg wat een van mijn mooiste reizen was geweest. Ik antwoordde IJsland. Oh, waarom dan? Omdat het een van die plekken is die je kippenvel geeft. Ook als je er jaren later nog aan terug denkt. Of tenminste dat stel ik me zo voor, het is pas een jaar geleden. Hij gaf het antwoord wat ik niet verwachte. Hij had namelijk überhaupt nog nooit gedacht aan IJsland als vakantiebestemming. Wat?! Hoe kan dat? Het is zo’n fantastisch mooi land. Wie bedenkt nou niet dat IJsland een optie is? Ben je gek?

Dus, lieve lezer: als je nou nog zeven dagen over hebt, ga dan alsjeblieft naar IJsland. Echt, je zult me dankbaar zijn. IJsland is mooi, prachtig, ongerept en duizend andere van dit soort synoniemen.

Maar, zeven dagen? Ja, zeven dagen. Langer zou mooi zijn. Maar met zeven dagen red je het prima. Met zeven dagen rijd je namelijk zo de Ring Road rond. En daar wil je zijn. Aan de Ring Road liggen de meest prachtige (weer dat woord) stukjes natuur – en het mooie is: hoe verder je van Reykjavik af rijdt, hoe stiller en ongerepter het land wordt.

Als het aan mij ligt mag je dan ook lekker de Golden Circle overslaan. Daar is het druk, tjoek je achter duuzenden witte huur autootjes aan en moet je uitkijken dat je jezelf niet kwijt raakt in hordes mensen die uit tourbussen stappen. De Ring Road daarentegen? Niks. Noppes.

Althans, toen ik er was. IJsland wordt steeds en steeds populairder en daarmee zal ook de Ring Road drukker worden. Dus had je die zeven dagen nog over? Gebruik ze dan snel.

Maar nog ff snel in ’t voren: dit is alles wat je wilt weten over een reisje over de Ring Road.

ijsland

Het duurt 17 uur om de volledige Ring Road te rijden

Of wel: heb je een korte stop over en genoeg koffie, dan zou je in een dag door het land kunnen crossen en kunnen zeggen dat je IJsland hebt gezien. Moet je wel willen. Nee maar 17 uur dus. In principe niet zo lang, wanneer je het uitsmeert over een paar dagen. Wij hebben de volledige Ring Road in 5 dagen rond gereden. Met nog wat extra tijd hier en daar kom je dus op 7 dagen IJsland uit. Gemiddeld zaten we dus iets meer dan 3 uur per dag in de auto. Maar das prima, je uitzicht is grandioos – rijden in IJsland zal nooit vervelen. Plus je stopt regelmatig: om te eten, om te plassen, watervalletje hier – watervalletje daar, uitzichtje hier, strandje daar. Het is dus niet dat je iedere dag een rit van 3 uur moet ‘uitzitten’ maar eerder telkens een half uurtje of drie kwartier. IJsland is leuk. Lekker rijden dus.

 

Goedkoop is anders

Ik denk dat de meeste van jullie wel op de hoogte zijn van het feit dat IJsland niet per se het meest fantastisch goedkope land is waar je heen kan gaan. Tickets vallen over het algemeen mee. Maar wil je met de auto op pad, hotelletjes hier en hotelletjes daar én wil je nog eens lekker eten: dan ben je vrij snel door je geld heen. Nou ga je dus 5 à 7 dagen die Ring Road over. Gelukkig is een huurautootje al vanaf € 200,00 geregeld. Dat valt op zich mee dus. Wil je niet ver van de Ring Road afwijken? Dan hoef je niet eens na te denken over de duurdere 4×4 variant – nergens voor nodig. Maar benzine? Dat is in IJsland wel lekker aan de prijs. Ik wil je niet afschrikken. Maar een goed zakcentje komt in dit land wel zeker van pas.

 

Alles wat populair is zit direct aan de weg

Och IJsland is zo’n lekker makkelijk land voor toeristen. Alsof het land ervoor gemaakt is zitten zowat alle mooie punten voor toeristen direct aan de Ring Road geparkeerd. Al vanaf de Ring Road zelf zie je de parkeerplaatsen voor deze highlights. Je pleurt je auto neer en binnen een metertje of 100 sta je voor de Seljalandsfoss, de Fjaðrárgljúfur Canyon, Myvatn, Glacier Lagoon of Akureyri. Om er maar een paar te noemen. Navigeren is dus appeltje eitje.

ijsland

Het noorden is in de winter niet per se de makkelijkst begaanbare plek

De Ring Road road trip wordt in de winter een stukje moeilijker gemaakt door meters sneeuw. Je kent de plaatjes wel; het ziet er beeldig uit. Maar handig is anders als je het niet gewend bent. Die IJslanders kunnen het wel, maar die zijn het allemaal gewend natuurlijk. Maar met veel sneeuw en wegen die amper gebruikt worden moet je hier misschien even goed over na denken voor je je reisje boek.

 

Hotels boeken voor je gaat is handig

Rond Reykjavik, rond de Golden Circle, noord van Reykjavik en in het zuiden van IJsland zijn hotels geen probleem. Maar IJsland is nog steeds erg dun bevolkt en hotels kunnen in het hoogseizoen wel lekker vol raken. Maar vooral in het oosten, waar weinig mensen wonen, relatief weinig toeristen komen en dus niet zo veel hotels zitten wil je liever op tijd boeken. Een planning inclusief hotels is dus geen overbodige luxe.

ijsland

Houd je aan de verkeersregels

Persoonlijk: geen flitspaal gezien. Maar toch heb ik de cruise control maar netjes op 80 kilometer per uur aan laten staan. Ontzettend verleidelijk is het wel, om dat gaspedaal even in te trappen. De Ring Road is niets meer dan een lege, kale en vooral mega lange weg. Maar zoals ik het gehoord heb van mijn auto-verhuur meneer wil je echt niet op de bon geslingerd worden: die zijn dus écht reteduur. Het blijft IJsland.

 

Neem voor de zekerheid een kaart mee

Toegegeven: veel ga je hem niet nodig hebben. Zoals gezegd: De Ring Road is waarschijnlijk de meest makkelijke weg om te rijden in.. ooit. Maar wanneer je buiten Reykjavik rijdt komt er al snel een einde aan wifi en überhaupt bereik. Dus eenmaal op weg: is een kaart geen overbodige luxe.