Reykjavik IJsland

Zoals eerder gezegd: de Ring Road rijden kan je binnen 17 uur doen. Dus voor alle vlugge vogels onder ons: hotels? onzin! Jij rijdt gewoon door. Voor alle andere (normale) mensen die dit artikel willen lezen: lees rustig door.

IJsland kent inmiddels genoeg toerisme om een lekkere keuze te hebben aan hotels, hutjes op de hei en hostels. Althans, rondom Reykjavik en de Golden Circle. Je zult zien, dat wanneer je je planning maakt voor de Ring Road, het eenmaal in het Oosten al snel lastiger wordt. Op tijd je overnachtingen boeken is dus wel zo verstandig. Om het je makkelijker te maken geef ik je mee waar ik verbleef. Op een budget. Zoals de meeste, (normale) mensen onder ons. Super handig voor je, dat je niet meer hoeft te zoeken nu. Ik heb er namelijk erg lang over gedaan.

Base Hotel Iceland

Photo credit: Base Hostel

Dag 1

Overnachten bij het vliegveld

Optioneel. Of nou ja, alles in dit artikel is optioneel. Maar wij hadden een nachtje bij het vliegveld toch echt wel nodig, daar we pas om elf uur ’s avonds voet hadden gezet in het land. Daar we hier alleen zouden slapen en pas later op onze reis Reykjavik in zouden gaan hadden we verdomde weinig eisen aan het hotel op de eerste nacht. Een bed en een parkeerplaats voor tjoektjoek werd gewaardeerd. Dat was het dan.

À la, we kozen voor Base Hotel. Een oud militair pand omgetoverd tot hostel. Nou heb ik een vriendje gehad in het leger en ik kan je vertellen dat de hotel kamers inderdaad gewoon nog steeds op oude kazerne kamers lijken. Zijn het ook, dus op zich niet vreemd. Een groot vierkant, simpel kamertje met een gedeelde badkamer (na een upgrade, we hadden eigenlijk een dormroom geboekt.. woehoe!). Base Hotel was zowel de goedkoopste als beste optie voor een avondje bij het vliegveld. Makkelijk te bereiken, prima om te beslapen.

Goedgekeurd.

De prijs? Wij betaalden € 28,00 voor een bed in een gedeelde kamer.

Boeken!

 

IJsland Ring Road road trip

Dag 2

Het Zuiden

Hoe kort of lang je reis naar IJsland ook moge zijn: de Zuid kust is absoluut een hoek van het land die je gezien moet hebben. In het Zuiden vind je prachtige watervallen, canyons en zwarte stranden. Eigenlijk is 80% van de plaatjes die je hebt gezien van IJsland genomen in het Zuiden. Misschien omdat het de mooiste hoek is – misschien omdat hier de meeste toeristen rondlopen. Wie weet.

Na een dagje watervallen en uitwaaien op het strand kwamen wij aan in hotel nummer twee: Icelandair Hotel Klaustur. Dit was dan ook meteen het duurste hotel waar we geslapen hebben. Reden een: rond de regio waar wij eindigen na road trip dag 1 waren vrij weinig hotels te vinden. Reden twee: mijn reismaatje was jarig. Dus ik wou haar niet onderdoen met een budget-budget hotel.

Goedgekeurd.

De prijs? Wij betaalden € 160,00 voor een standaard tweepersoonskamer.

Boeken!

 

saxa guesthouse Iceland - The Tourist Of Life

Photo credit: Bedandbreakfast.eu

Dag 3

Zuid-Oost

Ergens in de middle of nowhere, na een zeer lang stuk rijden door IJslands-niets kwamen we aan in een klein vissersdorpje in het Oosten. Het hotel hier zei me via internet niet zo heel veel: weinig sprekende foto’s of punten waardoor ik dacht dat het een fantastisch hotel zou zijn. Maar ik werd 100% verrast. We verbleven in het Saxa Guesthouse. De foto’s doen dit hotel geen recht, weet ik nu. Saxa Guesthouse was mega. Een enorm groot gastenverblijf (wat het verschil is tussen gastenverblijf – bed and breakfast – hotel.. nog steeds geen idee). Maar dan ook echt ontzettend groot. De kamer zelf was simpel. Goed, maar simpel.

Maar naast dat was het gastenhuis, naast ontzettend groot dus, ook het thuis van een hartstikke lieve gastvrouw. Mevrouw stond ons al op te wachten rond de tijd dat we aan zouden komen. Nog voor we onze koffers in de kamer gesjeest hadden stond ze al klaar met stukjes meloen. Ze had verhalen voor tien en luisterde voor twintig. Leuk mens. Leuke plek.

Goedgekeurd.

De prijs? Wij betaalden € 95,00 voor een tweepersoonskamer.

Boeken!

 

Akureyri Backpackers Hostel Iceland - The Tourist Of Life

Photo credit: Akureyri backpackers

 

Dag 4

Noord IJsland

Op dag 4 kwamen we weer enigszins in de bewoonde wereld uit. In het Noorden sliepen we in het stadje Akureyri – waar er ineens stoplichten voor mijn neus stonden, waar we een soort van konden winkelen en waar we andere reizigers tegen kwamen. Voor mijn gevoel rijden de meeste toeristen vanuit Reykjavik omhoog of omlaag, maar vergeten zij het hele Oostelijke gedeelte. Zonde! Voor ons was Akureyri ineens druk. Onthoud: al vanaf het vliegveld zijn we direct de auto in gestapt. Weinig mensen of stadjes (lees: geen) gezien.

Enfin, in Akureyri was het dus enigszins druk, en stadjes betekenen hostels. Ofwel; hier sliepen we in een hostel: Akureyri Backpackers Hostel. Alweer een plekje wat me verbaasde. Leuke kamers. Leuke entree. Leuk hostel. Niks over te klagen.

Goedgekeurd.

De prijs? Wij betaalden € 38,00 voor een bed op een gedeelde kamer.

Boeken!

  Hutje op de hei IJsland

Dag 5

Noord-West

Dag 5 was mijn favoriet. Bij uitstek mijn favoriet, trouwens. Tijdens mijn hotel-zoektocht kwam ik zoveel hutjes op de hei tegen dat ik absoluut een avond in een hutje op de hei wou slapen. In het Noord-Westen stikt het van hutjes op de hei. Dus ik had de perfecte kandidaat gevonden. Zo afgelegen als maar kon. Helaas, was de enigste toegangsweg vanaf het Noorden gesloten wegens onderhoud en konden we dus meteen twee uur omrijden. Dat was dan weer minder. Maar het maakte het hutjes op de hei gevoel wel maar beter.

Ons hutje had een bank, eettafel, keuken, toilet (douche was gedeeld met de andere hutjes) en een klein, lief slaapkamertje. Als ik naar buiten keek (ontzettend toepasselijk hadden we hier regen – fantastisch gezellig) had ik uitzicht op een aantal schapen. En op mijn slippertjes, met een handdoekje onder mijn arm, moest ik door het gras richting douche. Werkelijk waar: ik vond het heerlijk.

 Goedgekeurd.

De prijs? Wij betaalden € 119,00 voor ons hutje.

Boeken!

Reykjavik IJslandReykjavik IJsland 

Dag 6

Reykjavik

Onze Ring Road road trip eindigde in Reykjavik. Nou moet ik zeggen dat ik na dagen rust ineens flink gechoqueerd was door het fatsoenlijke aantal verkeersdeelnemers in Reykjavik. Dus met Google Maps in het gareel zijn we op zoek gegaan naar ons laatste hotel van de reis: Bus Hostel. Bus Hostel ligt niet in het centrum van de stad. Dat is fijn voor alle road trip mensen onder ons: makkelijk te bereiken en voldoende parkeerplaats voor de deur. Bus Hostel was grappig. De bar/restaurant/ontbijtzaal ziet eruit alsof het van je oma had kunnen zijn. Met vreemde objecten, oude zakkerige stoelen en portretten aan de muur.

Maar één object in het bijzonder viel mij dan weer op: Bus Hostel is de ‘trotse’ eigenaar van de laatst verkochte Cheeseburger van de McDonalds die ooit op IJsland zat. Die Cheeseburger ligt als een trotse pauw sinds 2009 in het hostel. Ziet er nog steeds erg lekker uit, wat het eigenlijk alles behalve lekker maakt.

Enfin: de bedden zijn keurig en de badkamertjes schoon. Hosteltje zelf is ook prima dus.

Goedgekeurd.

De prijs? Een kamer kost € 42,00.

Boeken!