IJsland

IJsland is reteduur. Maar dan ook echt reteduur. Excusez les mot. Prachtig – dat wel, dus het mag dan ook wat waard zijn. Waarom IJsland zo duur is, is ook niet gek. De ondergrond van het land is nou ook niet persé wat je zegt een paradijs voor boeren om even lekker iets op te gaan verbouwen en dat betekent dat alles wat te koop is (inclusief lifestyle-producten en grondstoffen) op het eiland al snel wordt geïmporteerd – per boot of per vliegtuig dus. En tja, dat is nou eenmaal duur.

Sparen, dus. Dat is wat ik je aanraad, want als je eenmaal op IJsland staat wil je jezelf het liefste niet tegenhouden door de prijzen van.. eigenlijk alles. Voordeel: terwijl leven in IJsland duur is, zijn de meeste toeristische ‘attracties’ gratis, daar het vooral gaat om natuur. Dus dat compenseert dan weer. Fijn.

Enfin; bij deze, een kleine voorbereiding voor je pinpas en wat een reis door IJsland mij heeft gekost. Ik heb hier flink voor moeten graven in mijn boekingaccounts en bankgegevens, dus bedank me alvast voor de moeite:-)

 

ijsland
ijsland

IJsland

 

Vlucht

Laat ik allereerst beginnen met het feit dat ik geen vluchtkosten heb hoeven betalen omdat ik, in samenwerking met WOW Air (inmiddels overgekocht door Iceland Air) IJsland mocht bezoeken. Dit lijstje begint dus al goed, hè? Zij hebben mij de vlucht van en naar IJsland gesponsord zodat ik óp IJsland lekker aan de gang kon gaan met artikelen en foto’s. Maar om dit lijstje wel compleet te houden toch maar even een vluchtprijs.

Uiteraard zijn de kosten van je vlucht enorm afhankelijk van feestdagen, seizoenen en vanaf waar (en op welke tijd) je vliegt. Ik denk dat, als ik nu een gemiddelde prijs van € 200 euro aanhoud voor een retourtje met een degelijke airline, ik redelijk in de buurt kom.

€ 200 euro dus.

Hotelovernachtingen

 Al eerder schreef ik een artikel over de hotels waar ik geslapen heb terwijl ik in IJsland was. We reden in zeven dagen de Ring Road rond en dat betekende dat we zo ongeveer iedere nacht in een ander hotel moesten slapen. De hotels (en soms hostels) die we hadden uitgezocht voor onze reis waren redelijk budget – maar wel van goede kwaliteit.

Hierbij dus onze hotelovernachtingen:

Base Hostel Reykjavik – € 94,00 voor twee personen
Hotel Klaustur – € 162,00 voor twee personen
Saxa Guesthouse – € 95,00 voor twee personen
Akureyri backpackers – € 66,50 voor twee personen
Stóra Vatnshorn – €119,00voor twee personen
Reykjavik – € 66,00 voor twee personen (wij hebben als pers gratis in dit hotel mogen overnachten maar ik tel hem voor het gemak wel mee).

De overnachtingen waren in totaal dus € 301,25 per persoon waard.

 

IJsland

 

Vervoer

Het ligt er natuurlijk volledig aan wat je met vervoer wilt doen in IJsland. Blijf je in Reykjavik en sluit je aan bij een bustour? Dan ben je sowieso goedkoper uit dan wanneer je een auto huurt. Je kan er ook voor kiezen om maar een paar dagen een auto te huren in plaats van je hele vakantie – dat scheelt natuurlijk ook weer. Maar aangezien wij de volledige Ring Road rond gingen (met uitzondering van een klein stukje noordwest), was een eigen auto natuurlijk wel zo praktisch.

De totalen: via SADcars hadden wij een fantastische Suzuki S-Cross toegeëigend. Deze auto had voor zeven dagen een waarde van ongeveer € 450,00. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, want dat ding moet ook nog een beetje brandstof in z’n achterste. Ik kan helaas niet zóver terug kijken in mijn Creditcard gegevens om je de precieze brandstofkosten te geven, maar met een klein rekensommetje kom ik een heel eind.

Uitgerekend met de Suzuki S-Cross, die ongeveer 1 op 15 rijdt en wij die ongeveer 1600 kilometer hebben gereden én uitgaande van een brandstofprijs van 1 euro 71 per liter hebben wij in totaal ongeveer € 182,00 neergelegd voor brandstof.

Nou weet ik niet of dit klopt met het daadwerkelijk aantal kilometers (of onze rijstijl) dat we hebben gereden in IJsland – en voor mijn gevoel heb ik véél te vaak mijn pinpas getrokken voor die auto, maar je kan er vanuit gaan dat je dit dus sowieso wel kwijt bent.

 

ijsland

Eten

Toegegeven; ik heb niet het meest fantastische dieet gehad terwijl ik in IJsland zat. Mijn tip: zoek Bonus Supermarkt op voor goedkope boodschappen. Hier hebben wij aan het begin van onze roadtrip één keer goed boodschappen gedaan (lees mariakoekjes voor het leven, liters drinken en zéér veel van die kleine toetjes met muesli), maar dat heeft ons de rest van de week heel veel kosten aan eten en restaurants gescheeld. Tevens waren een paar van onze hostels inclusief ontbijt en dat scheelt natuurlijk ook weer wat. Onze boodschappen waren bij elkaar ongeveer € 60,00 euro waard.

Hiernaast zijn we nog vier keer uit eten geweest met de gemiddelde kosten van € 30,00 per persoon en dus zijn we beiden in de hele week €150,00 kwijt ‘geraakt’.

Dingen te doen

Er is eigenlijk maar één ding in IJsland wat we hebben gedaan wat geld kostte: een whalewatching tour in Dalvik. Deze tour kostte € 75,00 per persoon, wat ik op zich best veel geld vind voor een tour maaaaar we hebben dus wél een dikke vette walvis gezien!

Er zijn natuurlijk nog een hoop andere dingen waar je je geld aan uit kan geven in IJsland (als je wil kan het altijd wel, trouwens), maar wij hebben er voor gekozen om deze (door het weer én door het toeristische karakter) over te slaan. Zoals de Blue Lagoon (€60,00 p.p.), paardrijden (€75,00) en ijsgrot tours (€110,00).

 

De optelsom

In totaal kwam voor mij de teller dus uit op € 1042,00 euro per persoon als ik óók de kosten tel die mij bespaard zijn gebleven in verband met mijn werk (hotelovernachting en de vlucht).

 

Enfin. Alsjeblieft!

 

IJsland