Backpacken door Vietnam

Vietnam is een prachtig land en blijft altijd in mijn geheugen gegrift staan als de eerste backpackbestemming die ik (alleen) heb bezocht. En het was fantastisch. Vanuit Hanoi heb ik Halong Bay bezocht om me daar te verwonderen over alles wat deze plek zo speciaal maakt. In Halong Bay was ik gelukkig niet alleen; al snel vond ik een groep gezellige backpackers met wie ik hierna van Hanoi naar Hoi An ben gegaan, met daar tussen in de meest leuke stops en uitjes.

Ik weet dat veel backpackers en reizigers al snel van Hanoi naar Hoi An gaan zónder iets daar tussen in te bezoeken. Uiteraard ligt het ook geheel aan je prioriteiten en je reisplanning of je er überhaupt tijd voor hebt om deze stops wél te maken. En ik ben het helemaal met je eens; vliegen van Hanoi naar Hoi An is natuurlijk ook makkelijk gedaan. Maar toch; honderd procent aan te raden om wél je tijd te nemen tussen deze twee steden in.

Dus hierbij mijn pleidooi. Voor je de keuze maakt om van A naar B te gaan zónder tussenstops of er juist iets langer over gaat doen; hier zijn de stops die ik heb gemaakt. Geheel ter inspiratie, uiteraard.

 

Backpacken door VietnamBackpacken door Vietnam

 

Cuc Phuong National Park

 

And so begins de lange lijst van stops met namen die ik nog niet helemaal kan uitspreken. Maar alsnog; de moeite waard. Stop 1, dus: Cuc Phuong. Een nationaal park, zoals je al had gezien. In Cuc Phuong maakte ik kennis met de Vietnameese Jungle. Met een korte hike liepen we naar een hoger gelegen uitzichtspunt. Zo ongeveer iedere vijf minuten stopte we met wandelen en hielden we onze adem in om te checken of we al aapjes hoorden, die zeer waarschijnlijk boven ons door de bomen klauterden, tot we uiteindelijk bovenaan de berg stonden en zo ver als we konden zien over de jungle heen uitkeken. Van die typische jungle geluidjes onder ons, vogels boven ons. Een prachtig nationaal park – al helemaal als je gaat letten op alle beestjes die je onderweg tegen komt.

 

Tevens hebben we hier een kort bezoekje gebracht aan de Primate Rescue Center en de Turtle Center waar we nog meer aapjes hebben gekeken (en schildpadden), die gered waren van illegale handel – én interessant én een goede manier om je steentje bij te dragen aan de jungle.

 

Backpacken door Vietnam

 

Trang An

 

Trang An staat bekend als de Halong Bay van het land en ik kan niet anders doen dan hiermee instemmen. Hoge rotsen, grotten en stil water. Samen met mijn backpack maatjes ben ik in een bootje gesprongen om een korte tour te maken door het nationaal park. Bukken in de grotten, staren in het water, staren in de lucht. Prachtig. Trang An is toeristisch, en naast dat je zelf veel foto’s maakt, word je ook zelf veel op de foto gezet (veel Aziatische toeristen zijn niet zo bekend met ons.. ‘uiterlijk’). Maar desondanks de vele volle bootjes en het toeristische uiterlijk is Trang An stil, rustgevend en de moeite waard.

 

Backpacken door VietnamBackpacken door Vietnam

 

Phong Na National Park

Ik denk dat dit nationale park een van de meest bekende stops is die ik gemaakt heb. Phong Na National Park is thuishaven van een paar van de grootste grotten ter wereld, zoals Paradise Cave. Een grot zo groot dat het Empire State Building erin zou passen, zeg maar. En daar kan je in. En dat is best leuk en indrukwekkend, om door zo’n grote grot te wandelen. Want je kan er veel over zeggen; maar die kans krijg je niet vaak.

 

Backpacken door Vietnam

 

Hue

Hue is levendig en stads. Een leuke, fijne stop om te overnachten wanneer je naar Hoi An gaat. Net zoals in Hoi An staat Hue bekend om fantastisch lekkere restaurantjes, karaokebars, kledingwinkels waar je je eigen kleding kan laten maken en naar het strand kan gaan.

 

Backpacken door VietnamBackpacken door Vietnam

Elephant Springs

Ergens in de omgeving van Hue vind je de Elephant Springs; een klein meertje met (zeer koud) water waar je even lekker in kan zwemmen. Boven het bekendste stukje van het meer staat een groot standbeeld van een olifant. Aah. Hence de naam. Wij daarentegen hebben lekker tegendraads gedaan en zijn naar een ander stukje van de Elephant Springs gegaan. Die hele olifant heb ik dus niet mogen aanschouwen. Maar goed, reden voor onze ‘actie’ was het feit dat Elephant Spring redelijk populair schijnt te zijn onder de backpackers en wij verderop nul last hebben gehad van de toeristen. Waar ik dan precies was kan ik je helaas niet vertellen want echt géén idee. Ik zat achterop de scooter. Ik heb me laten leiden.

 

Backpacken door Vietnam

Vinh Moc

 

Vinh Moc was indrukwekkend. Niet per se leuk te noemen, maar zeer indrukwekkend. En daar je een land bezoekt met een grote, recente, wrede oorlogshistorie, raad ik je aan toch naar Vinh Moc te gaan. Voor je eigen educatie, zeg maar. Even kort: Vinh Moc is een ‘dorp’ gebouwd in een ondergronds tunnelsysteem. Bewoners van het dorp hebben tijdens de oorlog dit tunnelkanaal gegraven om zichzelf te beschermen tegen de talloze bombardementen en hebben hier dus ook jaren geleefd (sommigen zelfs zonder óóit maar boven de grond te komen). Je kan hier nu zelf rond lopen om te leren over de Vietnam Oorlog. In de buurt van Vinh Moc is een bezoekerscentrum, waar je kan leren over de oorlog toen en over hoe het nu nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven (er worden nog steeds veel bommen gevonden, waar bijvoorbeeld spelende kinderen vaak de dupe van zijn).

 

Kortom: indrukwekkend. Gaan.

 

Backpacken door Vietnam

 

Thien Mu

Thien Mu is de langste en een van de oudste pagodes in Vietnam. En omdat dit dus écht zeer tekenend is voor de cultuur van Vietnam, is dit zeker een aanrader om te bezoeken – net zoals de tuinen die hierom heen liggen. Tevens staat in Thien Mu de oude auto van een van de meest belangrijke monniken van de geschiedenis van Vietnam (je kent die foto wel van de monnik die zichzelf als protest in brand stak toch?).

 

Backpacken door VietnamBackpacken door Vietnam

 

The Hai Van Pass

Al direct wanneer ik dit woord typ ontstaat er een grote glimlach op mijn gezicht. Wat was dat fantastisch zeg – the Hai Van Pass. Hoogstwaarschijnlijk ken je hem wel, deze lange, prachtige route langs de kust van Vietnam. Hij krijgt namelijk ontzettend veel media aandacht en het is écht een dingetje om deze route te maken wanneer je in Vietnam bent. Dus als ik jou was zou ik deze zeker niet overslaan. Wij hebben met onze club motorfietsen gehuurd en zijn al brommend over de Hai Van Pass gescheurd. Echt – fantastisch.