Spookdorp Doel België

Ergens net boven Antwerpen kan je even doen alsof je in een horrorfilm speelt. En hoewel dat mega spannend is, en je vooral liever niet doet alsof je in een horrorfilm zit, is dit voor de reizigers onder ons toch wel erg leuk. Of, nou ja, erg leuk. Het woord wat ik eerder zoek is bijzonder, denk ik.

 

Ik heb het over Doel.

..Een dorpje dat een van de weinige kansen is die je kan krijgen in de wijde omtrek om je even ‘last man on earth’ te voelen en veel ‘urban explorers trekt’. Het komt namelijk niet vaak voor dat je terecht komt in een dorp waar niets maar dan ook niets te beleven valt. Eindeloze straten, overwoekerd door groen en decor van graffiti kunstwerken – Doel omschrijft het woord stilte op een eigen manier.

De geschiedenis van het stadje voelt tragisch, en ook al zijn de straten leeg – ze spreken boekdelen. De inwoners wilden niet weg, maar met ‘dank’ aan de beoogde uitbreidingen van de haven van Antwerpen is het stadje leger en leger komen te staan. As we speak wonen er nog ongeveer 25 personen, die het stadje met veel liefde en kracht proberen te beschermen van verdere verloedering, vandalen en krakers.

Het is bijzonder om hier rond te lopen, meer kan ik er dus eigenlijk niet van maken. Want waar het aan de ene kant cool voelt om langs de verlaten huizen te wandelen en te gluren in overwoekerde straten is het aan de andere kant ook ontzettend gek om je voor te stellen dat Doel ooit een gezellig stadje was met vriendelijke buren, maar inmiddels amper tekenen van leven meer heeft.

 

In dit geval spreken beelden absoluut meer dan duizend woorden en dus hierbij een paar foto’s die ik heb gemaakt in Doel, België.

 

Spookdorp Doel België