Zandvoort

Van mij zal je nooit meer horen dat je iets moet. Ik had er namelijk wel een handje van om artikels te schrijven met redenen waarom je naar bestemming X moet (altijd omdat het de meest fantastische bestemming is die je ooit gaat zien). Of 10 dingen die je moet doen of moet zien op bestemming Z (meestal 10 dingen die je toch al wel wist). Toegegeven: ze lezen lekker weg en zijn makkelijk te onthouden. Maar zo inspirerend als ik ze eerst vond – zo ergerlijk vind ik ze nu.

Ik lees deze artikels op andere websites of in kranten en krijg spontaan jeuk. Überhaupt omdat het woord ‘moeten’ jeuk oplevert. Maar ook vooral omdat het ‘moeten’ van een reis enorme FOMO (fear of missing out) oplevert. En ik geloof dat mijn generatie daar al genoeg last van heeft.

Voor de minder hippe lezers onder ons: FOMO (fear of missing out) beschrijft het ‘fenomeen’ waardoor je het gevoel hebt dat je dus werkelijk alles moet doen en niets mag missen.  Je kan je nog schuldig voelen ook wanneer je dan toch geen 25 uur in je dag blijkt te hebben.

Het gevoel van dingen moeten is meest irritant en kort gezegd: vooral niet waar reizen om draait.

Want we reizen toch omdat we wíllen reizen? Niet omdat we moeten reizen.

En toch, wanneer je richting een bestemming reist, begin je al meteen met de organisatie van wat je moet zien, wat je moet doen, wat je niet mag missen en wat je juist wel mag overslaan. Niks mis met zo’n lijstje ook: zolang je jezelf de ‘moetjes’ maar oplegt in plaats van opgelegd krijgt. En zolang zo’n lijstje maar flexibel is – en jij je helemaal oké voelt wanneer je je lijstje (die hoogstwaarschijnlijk veel te lang is) ook niet helemaal af krijgt.

Ook op vakantie zitten er nog steeds geen 25 uur in je dag en dat is prima.

Vroeger ging ik naar een plek met als doel zoveel mogelijk te zien en te doen. Hoe kon ik nou ook thuis komen en de helft gemist hebben? Klinkt logisch. Maar als gevolg van die ‘drang’ was ik vooral bezig met mezelf de hele dag van hot naar her te slepen. Alleen maar om álles te zien. Terwijl je me daar eigenlijk helemaal niet vrolijk mee maakt. Lange tijd heb ik gedacht dat dat gevoel van drukte, stress en ellendig lange ‘dit moeten we doen’-lijst onderdeel waren van reizen. Tot ik me bedacht dat ik net zo lief gewoon doelloos rondloop, winkeltjes in en uit wandel, koffietentjes uittest en ergens ga zitten om een boek te lezen. Dagen lang.

Want wees eerlijk. Als je vooral blij wordt van een hele dag op een terras vertoeven, koffie drinken in plaats van al die kerkjes bezoeken dan is dat ook precies het enigste wat je écht moet doen.

Het gevoel van dingen moeten op vakantie is vreemd. Thuis komen en aanhoren hoe bijzonder gek het is dat je dat ene standbeeld niet gezien heb (‘Hoe kan je daar nou zijn geweest zonder dat te bezoeken? jij bent gek!’ ) is zeer irritant en je vakantie laten leiden door FOMO is stom. Niet doen dus. Doe lekker je eigen ding. En neem artikels met ‘dingen die je moet zien’ niet te nauw. Jij bent de baas en dat mag je zo houden.