Cabo Da Roca Portugal

Ergens boven Lissabon..

..In de regio Sintra ben ik verliefd geworden op de meest belachelijk mooie plek ooit waardoor ik NU weer terug wil naar Portugal. En omdat ik deze plek zo leuk vind wil ik je graag van harte welkom heten om dit betoog te lezen en overgehaald te worden om het ook leuk te vinden.

Ja, juist.

Kijk; Portugal is überhaupt al leuk. Het eten is goed. De kustlijn is goed. De stadjes zijn goed. De sfeer is goed. Portugal is gewoon goed. Op mijn reislijstje staat een ‘roadtrip langs de kustlijn van Portugal’ nog altijd bovenaan. Al helemaal sinds ik Praia da Ursa heb mogen ontmoeten.

Ik heb dus een tijdje (lees: een week) boven Lissabon, in Cascais surf- & yogalessen gevolgd (super hipster, I know) en een van de uitstapjes die ik toen maakte was naar dit pareltje van een strand. Naar Ursa Beach, dus. Praia da Ursa – als we Portugees gaan doen. Verstopt en snel vergeten door het grote publiek. Juist terwijl toeristen eigenlijk wél allemaal in de buurt zijn voor de kastelen en paleizen waardoor dit stukje Portugal zo bekend is. Ik vind het bijna te bizar voor woorden dat Praia da Ursa massaal wordt overgeslagen. Bizar!

Ok, Yvonne. Kalm aan.

Enfin. Gelukkig hadden wij de eer om Praia da Ursa wél te leren kennen dankzij een uitje die op wekelijkse basis werd georganiseerd vanuit het super-hipster-hostel waar we sliepen.

 

Cabo Da Roca PortugalCabo Da Roca Portugal

Oorverdovend rustgevend

Praia da Ursa ligt verstopt achter hoge kliffen en rotsen. Het is een leuke hike naar dit strand toe maar je bent er dus niet zomaar. Je kan hier niet met je scootertje het strand op rijden, je teenslippertjes moeten wel verdomd comfortabel zijn wil je hierop van de rotsen afbanjeren en je moet écht wel weten waar het is – want anders ga je het gewoon niet vinden. Maar dat maakt het leuk – dat maakt dat je er weinig mensen vindt en dat maakt het dan weer uniek.

En dan ben je er. Omgeven door rotsen, prachtige natuur en wilde golven. Praia da Ursa steelt al meteen de show. Het geluid van de aanspoelende golven weerkaatst tegen de kliffen waardoor het er letterlijk oorverdovend rustgevend is. De rotsvormen die trots uit het water steken geven je een grandioos uitzicht. En die zon op je bol.. tja die maakt het plaatje volledig af.

Dat immense gevoel van rust en gelukzaligheid brengt dit stranddagje naar een compleet nieuw niveau. Even ben je alleen op de wereld en verdrink je in de perfect krullende golven zonder zelf ook maar het water in te hoeven gaan.

Sinds ik Praia da Ursa ‘ken’ heb kan ik me eigenlijk geen beter strand herinneren dat ik in levende lijve heb mogen ontmoeten. En geloof me, ik heb parelwitte strandjes gezien, helderblauw water met schildpadden, bodems bedolven met zeesterren en prachtig gekleurd koraal.. maar Praia da Ursa slaat voor mij alles. Het is goud waard. Ik meen het.

Praia da Ursa Cabo Da Roca Portugal
Cabo Da Roca Portugal

Praktisch

HOE KOM JE ER Praia da Ursa ligt echt bijna in the middle of nowhere maar gelukkig rijden er zelfs in Portugal’s middle-of-nowhere Ubers. Geen zin in gechauffeerd worden? Dan zou ik als ik jou was zelf een autootje huren. Vanaf Lissabon is Praia da Ursa zoetjes een uur rijden. En daarna heb je een dag plezier – dikke prima dus. Je kan de auto bovenaan het strand parkeren en vanaf daar is het een korte of een lange (wat jij wilt) hike naar beneden.

WAT IS ER TE DOEN Praia da Ursa is verre van toeristisch en dus zijn er op dit strand geen hippe strandtentjes, souvenirwinkeltjes of pop-up H&M’s. Oh en plassen doe je maar mooi in de zee. Er is niet zoveel te doen dus – min genieten van je uitzicht vanaf het strand of vanaf de kliffen die het strand afbakenen. Maar dat maakt het mooi, en daarom wil je er heen. Mits je in de zee durft te plassen, dus.

OVERIGENS IS ER WEL IETS TE DOEN Schande! Ik was dus gewoon bijna Cabo da Roca vergeten te vermelden! Foei! Cabo da Roca ligt iets zuidelijker dan Praia da Ursa. En met iets zuidelijker bedoel ik dus echt ietsiepietsie zuidelijker. Een kleine wandeling verwijderd van dit pareltjes-strand vind je het kleine witte vuurtorentje dat Cabo da Roca markeert als een pin op een landkaart. Dit vuurtorentje is gesitueerd op, jawel, het meest westelijke punt van continentaal Europa. Hoezee!

IN DE OMGEVING Portugal is eigenlijk best klein. Dus met een uur rijden sta je in Lissabon, met drie kwartier sta je in Cascais (aanrader) (Lissabon is trouwens ook een aanrader) en met een half uurtje sta je bij Castelo dos Mouros, Palácio da Pena (dé toeristische attractie van Sintra) en natuurlijk Sintra zelf. Als ik jou was zou ik voor dit hele stukkie Sintra alleen al een dag of twee reserveren want dat verdient het. De hele omgeving is eigenlijk zo grandioos als dit strand.

Maar eerst moet je dus naar dit strand. Alsjeblieft.

Cabo Da Roca Portugal

Ursa Beach Cabo Da Roca Portugal