Ik heb best lang nagedacht over wat ik in godsnaam op papier moest zetten over mijn mid-weekje België. Waarbij ik Doel, Oostende en Brugge bezocht. Want to be fair, naast heel veel eten, drinken en zonnen heb ik eigenlijk weinig noemenswaardig gedaan. Ik heb geen interessante musea bezocht. Ik kan je niet vertellen of de stadstoer de moeite waard is. En helaas kan ik je ook niet vertellen wat je vooral wél en wat je vooral níet moet doen.

Then again, heb ik ook niet drie dagen uit mijn neus lopen vreten in de hotelkamer en heb ik wel zeker tips en verhalen die ik graag met je wil delen. Dus voor je dit artikel verder leest wou ik je graag even waarschuwen: voor écht fatsoenlijke tips over Oostende kan je beter op Tripadvisor kijken. Voor een persoonlijk verhaal, inclusief wat fotootjes (vooral mobiel – excuus voor de kwaliteit) mag je blijven hangen.

Voor wat betreft Doel, een spookstad net boven Antwerpen, kan je doorklikken naar dit artikel. Want dat vond ik toch zó bijzonder dat ik daar al wél een heel artikel aan heb gewijd.

Enfin, deze maand zat ik in Oostende dus. En dat ging dus ongeveer zo.

Oostende België
Oostende België

Oostende; nooit in mijn leven heb ik bedacht dat ik een ‘stedentripje’ zou boeken naar Oostende. De Belgische kust überhaupt.. het is nou niet bepaald dat dat direct bij me opkomt als ik denk aan een ‘sfeervolle’ vakantie. Dat doet de Nederlandse kust nou ook niet echt met me. En Nederland en België scheer ik toch altijd een beetje over één kam wat dat betreft (sorry, als ik hiermee iemand beledig).

Maar om het afscheid van mijn collega-maatje te ‘vieren’, moesten en zouden we voor diezelfde maand nog een vakantie boeken. Vliegen was zo last-minute te duur en wegens tijdgebrek konden we ook niet echt heel erg ver. Met de auto weg dus; en dan kom je al redelijk snel uit op België. We waren beiden nog nooit in Brugge geweest en lieten ons leiden door de verhalen van zo ongeveer iedereen; Brugge leek fantastisch leuk te zijn en won de wedstrijd.

Oostende België
Oostende België

 

Maar helaas, naast dat Brugge fantastisch leuk is, is het ook fantastisch toeristisch. Hotelprijzen waren heerlijk hoog en tussen krakkemikkige hotelkamertjes en vijfsterren resorts zat weinig speling. Ik verbreedde mijn zoektocht en kwam uit op Oostende. Stiekem hou ik toch altijd van een beetje strand.

Binnen drie minuten vond ik Upstairs Hotel in Oostende. Binnen de 10 seconden die volgde was ik verkocht en binnen de tien minuten hierna hadden we een kamer geboekt. Het werd plotseling Oostende dus. Enigszins onverwachts, maar achteraf 100% de goede keuze. Want als we Upstairs Hotel niet hadden gevonden, konden we ’s ochtends niet met de glijbaan in de lobby spelen, waren we niet ineens op een filmset beland, hadden we niet in een casino gestaan, zaten we geen tien meter van het strand af en hadden we Oostende hoogstwaarschijnlijk volledig overgeslagen.

 

Oostende België(foto via Oostende Toerisme)

Enfin. Wat ik al dacht klopte; Oostende is niet bepaald de meest sfeervolle kustplaats die je je kan wensen. Mijn reismaatje (inmiddels oud collega) omschreef het als de Salou van België. Terwijl ik het vooral vond lijken op Scheveningen.

Nou een beetje dat dus, Salou versus Scheveningen = Oostende.

Maar goed, wat maken de looks nou uit, als het er gewoon gezellig is. Want dat was het wel – en ik heb me er prima kunnen vermaken. Geen probleem.

Oostende is vooral een badplaats. Voor zover ik het heb gezien, in ieder geval. En hoe deze plek er in de winter uit zal zien – geen idee. Op de dinsdag (regen) toen we arriveerden was er nagenoeg niets te beleven. De meeste restaurants zaten dicht, de straten waren leeg en op een speelhal na was er weinig leven te vinden. Was dit nou Oostende? Zelfs Scheveningen kent meer drukte (niks tegen Scheveningen, verder).

Twee dagen later, toen de zon volop scheen en ook wij ons dagje strand hadden ingelast, veranderde dat beeld direct. Je kon met moeite nog een parkeerplaats vinden, net zoals een plekje op het terras of op het strand en was het aardig druk in de winkelstraat. We hebben die avond zélfs bij zeven restaurants moeten afdruipen omdat we geen tafel gereserveerd hadden. Ze keken ons nog aan alsof we gek waren ook – vreemde meisjes, die zomaar een tafeltje wilden. Volléédig het tegenovergestelde van de dagen hiervoor. Druk, gezellig en zomers.

Tja – net Scheveningen.

Oostende België
Oostende België

Oostende België
(foto via Oostende Toerisme)

Écht veel heb ik in Oostende, naast op het strand liggen, niet gedaan. Maar wél kan ik je een paar tips geven voor tentjes en dingetjes te doen die ik her en der tegen kwam. Dus hieronder mijn tips, van waar te eten tot een beetje cultuur (vooral eten).

Eten bij Aperitivo – écht een fantastisch concept wat ik persoonlijk nooit eerder gezien heb. Bij Aperitivo kan je je gerust de hele avond vermaken met een wijntje, cocktail en want anti tapas. Want dat is nagenoeg het enigste wat ze op de kaart hebben staan. Maar wie wordt er nou niet blij van een beetje te snaaien bij je alcohol? Dit is een tent naar mijn hart.

The Crystal Ship – door heel Oostende vind je grote, imposante muurschilderingen. Als je even langs het toerismebureau gaat kan je een kaart halen met een fiets- en wandelroute zodat je ze allemaal kan bekijken. Een groot deel van de schilderingen kom je sowieso wel tegen als je door het centrum loopt, maar tóch is dit kaartje wel handig. Zo weet je zeker dat je ze allemaal gehad hebt aan het einde van de rit.

– Ontbijtje bij Paul – Lekker ontbijt voor een prima prijs in een prima setting. Heel leuk!

– Slapen bij Upstairs Hotel – Ik ben een marketingmeisje dus ik word vrolijk van bedrijven die hun branding voor elkaar hebben. Upstairs heeft haar branding voor elkaar. Tien punten voor dit hotel. Ik zeg het maar; als je hier geen kamer boekt word ik boos.

– Bier bij Café het Botteltje – België = speciaal bier. En of je er nou wel van houdt of niet: Café het Botteltje heeft genoeg keuze aan biertjes waar je avonden zoet (of bitter ha-ha) mee kan zijn. Plus je zit er leuk.

– Spelen bij Lunapark Reflex – Ik heb me hier kostelijk vermaakt. En dan vooral door heel veel geld uit te geven aan allerlei gekke spelletjes. Airhockey blijft favoriet, maar ik voelde me ook wel heel cool toen ik zombies aanpakte met een geweer groter dan mijn arm. Het is gewoon grappig om hier een avondje spelletjes te spelen, want hoe vaak doe je dat nou? Dus dat raad ik dan ook bij deze aan.

– Eten bij Mommy’s Bastards – Ik heb dus vooral gegeten in Oostende, en Mommy’s Bastards was een van mijn favorieten. Een leuke kaart met veel verschillende gerechtjes maar bovenal; dit tentje ziet er gewoon onwijs leuk uit.

– Winkelen bij LilyBy far het leukste winkeltje in Oostende, met mooie merken, sieraden, jurkjes, schoenen, jumpsuits en.. eigenlijk alles. Gewoon leuk.