Rome - Italië

Toegegeven; Italië is niet per se het moeilijkste land om te reizen. Italië blijft Europa en over het algemeen is Europa gewoon lekker makkelijk in haar hoe en wat. Maar daar het óók af en toe wel makkelijk is om iets voorgekauwd te krijgen ga ik er gewoon lekker over typen.

Afgelopen maand bezocht ik Italië, dus. Mocht je het niet meegekregen hebben. De steden die ik bezocht kan je in een vorig artikel lezen (inclusief beeldige foto’s die ik zelf nog steeds erg leuk vind).

Mijn eerste idee voor deze reis was om een weekendje in Florence te vertoeven. Maar toen ik de afstanden tussen de steden zag in Toscane werd het idee al snel: ach, als ik er toch ben – waarom niet naar allemaal? En dus werd mijn reisje ineens tien dagen lang en bezocht ik vijf steden. Pisa, Florence, Siena, Bologna en Rome. Niet per se de handigste routing, I know – daar Bologna boven Florence ligt en Rome eronder – maar kan er nu ook niks meer aan doen. De hoe en wat dus, in dit artikel: dit is hoe ik op plaats bestemming kwam en waar ik sliep.

Siena - Italië

De hoe – vervoer

Naar Italië – Vanaf Eindhoven vloog ik op Pisa en terug vanaf Rome. Dat was het enigste wat ik van te voren echt bedacht had. Vanaf het vliegveld van Pisa sta je binnen no-time in het centrum van Pisa. Letterlijk: de haltes van de vliegtuigshuttle gaan als volgt: terminals – parking – Pisa. Ik heb nog nooit zó snel na landing in mijn hotel gestaan met koffertje.

Terug vanaf Rome is ook echt easypeasy. Vanaf het centraal treinstation in Rome sta je binnen een kwartiertje op het vliegveld. In Bologna en Florence trouwens ook, mocht je daar op vliegen.

Treinen – Tussen de steden door kan je lekker treinen. Serieus: noord en midden Italië heeft een belachelijk goed treinnetwerk. Je bent overal super snel zonder ook maar enige vorm van moeite. Dus mocht je ooit een bestemming zoeken voor een treinvakantie: Italië! Van Pisa naar Florence duurde me een half uurtje, van Florence naar Bologna een uurtje en van Bologna naar Rome duurde ongeveer twee uur. Met dit soort treinreisjes kom je meestal terecht in een hoge snelheidstrein: die zijn wellicht iets duurder (kost nog steeds niet de wereld) maar ook ontzettend comfortabel, snel (duh) én super goed geregeld. Je hoeft van te voren niet te boeken (kan wel).. En ook handig: ze gaan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Conclusie: treinen in Italië: eitje.

En dan nog de bus – Zelf heb ik maar één keer de bus gepakt in Italië: van Florence naar Siena. Maar voor iedereen die de lengte van een busreisje voor lief wilt nemen om de portemonnee iets te sparen is Flixbus de vervangende held voor je treinreizen. Ik blijf het zeggen: openbaar vervoer in Italië is dondersgoed. Voor nog geen twintig euro kan je bijvoorbeeld al van Bologna naar Rome met de bus (duurt wel even). Flixbussen zijn wel heerlijk populair onder reizigers, dus als ik jou was zou ik van te voren altijd een plekje reserveren. Ga je gewoon met de lijnbus, zoals ik deed naar Siena? Dan kan je gewoon richting busstation en daar een kaartje kopen.

Rome - Italië

De wat – Hotels & hostels

Ik weet eigenlijk niet helemaal zeker of verblijf geldt als ‘de wat’ maar voor nu even mijn eigen regels. Eigenlijk slaap ik, wanneer ik alleen reis, standaard in hostels. Ik ben fan van hostels. Hostels zijn leuk, gezellig en eenmaal gewend aan dat gesnurk van wildvreemden wil je nooit meer anders. Anders zit je ’s avonds ook maar zo alleen, toch?

Dus hier sliep ik in..

Pisa – Relais Centro Storico Residenza D’Epoca De naam van dit hotel ga ik dus echt never nooit onthouden of uit kunnen spreken maar gelukkig is dit het internet en hoeven we dat ook niet meer. Voor mijn eerste nachtje in Pisa had ik een hotel geboekt. Weinig hostels te vinden in Pisa ook. Relais Centro Storico Residenza D’Epoca ligt midden in, ik herhaal écht midden in, het centrum van Pisa. Nog net niet tegenover dit hotel zit de Zara (mijn referentie voor het midden van het centrum), en op nog geen 10 minuten wandelen vind je de Toren van Pisa. Dit hotel is schattig, klein, lief, budget, centraal en helemaal dikke prima.

Florence – Plus Hostel Florence Mijn broek zakte echt af toen ik in Plus Hostel Florence aan kwam wandelen. Het is belachelijk groot en druk maar jongens dit hostel heeft een fitness, zwembad, Turkse stoombaden en een dakterras met uitzicht waar je u tegen zegt. Nou was ik te gast in november en heb ik hier, naast effe snel een foto maken, amper gebruik van gemaakt.. Maar hallo, zeg nou zelf: iedereen die vaker in hostels slaapt weet dat dit soort luxe niet de normale gang van zaken is.

Plus Hostel ligt iets boven het centrum van Florence. Het is een klein wandelingetje die na een paar dagen al helemaal voelt als ‘thuis komen’. Stiekem mis ik het best wel. Florence én dit hostel. Grappig hoe snel zoiets al als thuis kan voelen.

Bologna – WE_BOLOGNA Weer zo’n hostel waar ik u tegen kan zeggen. WE_Bologna is een studentenhostel. Ik ging er eigenlijk van uit dat dat feestjes, feestjes en feestjes betekende. Maar tijdens mijn twee nachten heb ik amper mensen gezien en dat betekent óf dat ze met z’n allen vakantie hadden óf dat ze met z’n allen aan het studeren waren. Mocht je ooit gaan studeren in Bologna kan je in dit hostel een kamer boeken dus. Lijkt me overigens reuze gezellig. We_Bologna is wel een stukkie wandelen vanaf het centrum wel (maar goed, taxi’s aan overvloed – kost ongeveer 6 euro om thuis te komen) maar wederom: dikke prima.

Rome – The Yellow Reclame werkt. The Yellow heeft een tijdje terug geadverteerd op HostelWorld en toen al dacht ik: als ik ooit weer naar Rome ga slaap ik hier. En tadaa, hier sliep ik. The Yellow is een party hostel zoals een party hostel een party hostel kan zijn. Dit hostel heeft het belachelijk goed voor elkaar. The Yellow Bar is inmiddels uitgegroeid tot een concept in Rome en naast reteveel backpackers die hier ’s avonds hun geld opdrinken staat er in de weekenden ook makkelijk een rij van Italianen en andere hostelgasten die even willen genieten van de backpackers sfeer.

The Yellow Bar heeft een agenda met dagelijks live muziek, karaoke, bandjes, dj’s en evenementen. Echt: een festival is er niets bij. Van wat ik me kan herinneren van The Yellow heb ik hier echt top avonden beleefd, met leuke mensen van wie ik de naam niet meer weet.

Don’t worry, als je niets van de kroeg wilt meekrijgen hoeft dat helemaal niet. The Yellow Bar is te vinden in een ander gebouw in de straat, dus je hebt er vanaf je kamer eigenlijk helemaal geen last van.