Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Ik ben gek op Jeruzalem. Heb ik even besloten. Wat een fantastische stad is dat zeg. Niet zo heel groot, wel zeer belangrijk. Jeruzalem leerde mij meer lesjes geschiedenis dan school ooit heeft gedaan. Jeruzalem liet mij meer cultuur zien dan het nieuws ooit kon. Ik zeg het nog een keer: wat een fantastische stad.

Ik denk niet dat je ooit genoeg ogen hebt om deze stad goed te kunnen zien. Vol beweging, met bruisende straten, eten waar je spontaan van gaat kwijlen en zoveel historie. Echt. Zoveel. Historie.

Ik zeg het maar even; ik ben absoluut niet gelovig. Af en toe zou ik willen dat ik het was – want wat is het eigenlijk mooi om te geloven in iets dat meer is dan jezelf. Maar spirituele-ik blijft voor nu helaas afzijdig. Dat wil niet zeggen dat ik minder geniet van de historische plekken waar Jeruzalem zo bekend om staat – of dat ik er niet volledig in op ga. Want dat doe ik. Dat doet Jeruzalem met je. En het is die magie van de stad die mij zo heeft gegrepen.

Jeruzalem ontdekken doe je door te dwalen. Dat zeg ik over veel steden – maar bij Jeruzalem meen ik het echt. Moeilijk om door Jeruzalem te dwalen is het eigenlijk ook niet. Met die eeuwen oude wirwar van straten ben je zo verdwaald. Maar daar moet je even van genieten.

Voor jouw bezoek aan Jeruzalem stel ik voor dat je je voorbereid: want zo niet, ga je gegarandeerd veel over het hoofd zien. Ik weet ook zeker dat Lonely Planet je beter kan voorbereiden op Jeruzalem dan ik dat kan doen. Dus ik ga je dan ook lekker niet vertellen wat je moet zien en doen in deze stad. Maar voor nu deel ik wel even mijn ‘favoriete’ plekjes uit Jeruzalem met je. En deel ik mijn favoriete foto’s. Vind ik leuk.

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of LifeJerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life
Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

 

Groetjes uit de oude stad

Die wirwar van straatjes, waar ik het zojuist over had, gaat vooral over de oude stad van Jeruzalem. Hier is het allemaal te doen. Of ja, niet allemaal natuurlijk. De oude stad van Jeruzalem is een hoogtepunt op zich, waar je wel dagen zoet mee kan zijn. Want zelfs na drie dagen dwalen, stuit je nog op straten die zich tot voorheen nog voor je verstopt hadden. Ik vond de oude stad van Jeruzalem fantastisch. De koning van oude steden. Iedere straat heeft haar eigen verhaal. Binnen een paar meter verplaats je jezelf van wijk naar wijk: Islamitisch, Christelijk, Armeens en Joods. En daarmee ontdek je ook weer een volledig nieuwe cultuur, andere gerechten, andere winkeltjes en andere hoogtepunten.

Eigenlijk is de oude stad super toeristisch. Chaotisch ook. Maar dat is af en toe wel lekker – om te verdwijnen in de menigte. Alleen maar diversiteit tussen deze muren – waardoor jij ineens heel ‘onzichtbaar’ lijkt.

De oude stad is het thuis van prachtige historische punten zoals Temple Mount, Tower of David, Via Dolorosa en de Klaagmuur. Dat wist je Lonely Planet gids vast al wel. Maar nu vertel ik het je ook nog even. Dan weet je zeker dat het waar is.

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life
Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of LifeJerusalem Israel - The Tourist Of Life

De markthal

De markthal van Jeruzalem is zo ongeveer alles wat je wilt van een markthal. Druk, druk, druk. Vol met kleuren, smaken, geuren en allemaal kleine lieve leuke restaurant-dingetjes waar je kan gaan zitten om mensen te kijken. En ik geloof dat iedereen het wel heerlijk vind om mensen te kijken. Althans, dat heb ik begrepen toen iedereen zo bijzonder uitgebreid zat te staren toen ik zelf door de markthal liep.

Ik ging zelf twee keer naar de markthal. De eerste keer was hartstikke leuk. De tweede keer was een foutje. Toen was het Shabbat. En op Shabbat is de markthal blijkbaar niet geopend. Dat is dan ook meteen het moment dat ik heb bedacht dat ik nooit alleen op de wereld wil zijn. Doodeng.

Nee maar echt; de markthal is een droom voor iedereen die ‘s avonds even wilt bekoekeloeren hoe de normale mens in Jeruzalem zich gedraagt. Lekker mensen kijken dus. En kruiden kopen. En overal aan ruiken.

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Source Flickr: Voyagers Israel 2009

Yad Vashem

Even een trammetje in en hops: Yad Vashem. Van alles wat ik gezien heb in Jeruzalem maakte dit wel echt flinke indruk. Yad Vashem is het officiële monument en museum in Israël voor de Tweede Wereld Oorlog. Niet verrassend dat deze juist in Jeruzalem te vinden is, waar het grootste gedeelte van de bevolking een Joodse achtergrond heeft.

De eerste reden dat ik dit museum wou bezoeken was voor mijn overgroot opa: Jan Evenhuis. Een man die een plekje heeft verdiend in de Garden of the Righteous Among bij Yad Vashem voor zijn rol in het Nederlands Verzet. De tweede reden was simpelweg voor het tonen van respect en even stilstaan bij dit stukje geschiedenis. Nou heb ik in mijn leven al redelijk wat musea bezocht met onderwerp Tweede Wereld Oorlog – maar nog nooit heeft een museum zoveel indruk op me gemaakt als deze. Op zich logisch, want het komt hier, met zoveel Joodse bezoekers wel erg dichtbij.

Niet perse het meest vrolijke bezoekje van een reis naar Jeruzalem; maar zeker een aanrader.

Jerusalem Israel - The Tourist Of LifeJerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life
Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Temple Mount

Absoluut een aanrader en iets wat direct op je lijstje mag. Nu dan. Direct op je lijstje zetten. Hup. Temple Mount vond ik enorm bijzonder. Hoogstwaarschijnlijk omdat ik op Temple Mount mijn eerste moskee ooit in levende lijve bezocht. Of nou ja, ik mocht niet naar binnen. Maar rond de Dome of The Rock wandelen was mij al genoeg waard. Wat een prachtig gebouw is dat zeg. Versierd met honderden tegeltjes, elk secuur en aandachtig bevestigd. Alles voor het geloof. Ik bezocht Temple Mount tijdens ramadan, waardoor ik geloof dat het nog spiritueler aanvoelt als normaal. Ik vond het prachtig.

Mocht jij ook naar Temple Mount bezoeken – wat je zeker moet doen dus: even opletten. In de winter kan je tot half 2 ’s middags naar binnen en in de zomer tot half 3 (behalve op Shabbat). Maar in de rij staan kan dus even duren; dus vroeg uit je nest!

Jerusalem Israel - The Tourist Of Life

Mount of Olives

Gewoon omdat ik dit echt wel een beetje bizar vond verdient Mount of Olives een plekje op deze lijst. Ooit van Mount of Olives gehoord? In de bijbel wordt de Mount of Olives genoemd als dé plek vanaf waar Jezus naar de hemel is gegaan (gegaan?). Tevens dient het al sinds tijden als Joods kerkhof. En dat is te zien. Mount of Olives heeft inmiddels meer dan 150.000 graven verzameld. Kijk maar eens goed op de foto hierboven: want wat er van ver erg ‘stenig’ uitziet is van dichtbij niets meer dan rijen aan grafstenen. Uniek. En bizar. Dat zeker. Ontzettend bizar.