Wat ik heb geleerd de afgelopen jaren is dat je Londen leuk vindt – of niet. Er is geen middenweg. 50% Van de mensen die ik spreek ‘snapt’ de stad niet, vindt de sfeer niet leuk genoeg, heeft pech gehad met het weer en vindt het te massaal. De andere 50% wordt juist helemaal gelukkig van al het bovenstaande en van de ‘ to-do’s’. Ik hoor bij het tweede clubje mensen – zoals je misschien al door had. Londen is voor mij een fijne uitvlucht – en wanneer ik een weekendje weg zoek, maar even niet weet waar ik heen moet, wint Londen bijna altijd. Op de een of andere manier is de cultuur en sfeer ‘de mijne’ en heb ik geen énkel probleem met de drukte of met het weer. Eindconclusie; inmiddels voelt Londen als thuiskomen.

Het fijne aan deze stad? Door de veelzijdigheid en de vele wijken is geen bezoek hetzelfde – elke keer in Londen is anders. Dus hierbij; mijn favoriete dingen om te doen – die ik in de loop der tijd heb verzameld.

Londen - Liever op reisLonden - Liever op reisLonden - Liever op reis 

Camden Town

Ik ben echt méééga fan van Camden Town, en dat is dan ook eigenlijk altijd de eerste pitstop die ik maak. Of, nou ja pitstop – ik kan hier gerust een hele dag rond wandelen zonder me te vervelen. Camden Town lijkt op geen enkele manier op iets anders in Londen. Ontzettend eigenzinnig en ontzettend sfeervol. Dat is hoe ik het maar even ga omschrijven. Waar de rest van Londen toeristisch en vooral zakelijk oogt (vind ik) komt Londen hier los.

In zo ongeveer iedere winkel kan je een piercing of tattoo zetten, op de foodmarket vreet je jezelf tonnetje rond en mocht het zonnetje schijnen kan je lekker aan het water een biertje drinken of rondstruinen door al die leuke straatjes. Ja, by far wint Camden Town de award voor dingen die ik het liefst doe in Londen

 

Londen - Liever op reis

 

Fietsen door Hyde Park

Ik heb dus ooit een fiets en Londen gehuurd en zo ongeveer na tien seconden kon ik dat al bestempelen als een poor life desicion. Ik weet in het dagelijks leven al amper het verschil tussen links en rechts – laat staan wanneer je dit moet toepassen in het verkeer in Londen. En geloof me – wat normaal georganiseerde chaos lijkt, is nog steeds chaos wanneer je er midden in zit.

Enfin, na flink veel angstzweet, getoeter, driehonderd keer kijken voor een bocht, kwam ik levend en wel aan in Hyde Park. En fietsen door Hyde Park vond ik dan wél weer leuk. Het is groen en je kan er overal, op alle tijdstippen, je fiets neergooien en erbij gaan liggen. Plus links en rechts is hier dan weer geen enkel probleem. Hyde Park is echt belachelijk groot en de eerste paar keer dat ik hier kwam heb ik het hele pokke-end (ja dan is het echt een pokke-end) gelopen – maar met de fiets? 200x chiller.

 

Londen - Liever op reisLonden - Liever op reisLonden - Liever op reis

 

Winkelen in Soho

Winkelen in Soho wint van winkelen op menig ander plek in Londen. Vind ik dan. In Soho zitten alle leuke winkeltjes, alle grote ketens en alle winkels waarvan we er meer hadden mogen hebben in Nederland. Dus mocht je willen winkelen: Soho. Tevens heeft Soho echt de meest leuke restaurantjes, koffiezaakjes en pleintjes om even te eten. Dus ook dat is een dikke plus hiero. Feest!

 

Londen - Liever op reis

 

Met de bus doelloos door Londen

Wat nou underground? Wie wil er nou met de underground? Toegegeven; het is snel, makkelijk én je wil toch een keer ‘mind the gap’ horen. Maar je wil toch ook écht een keer met zo’n rode dubbeldekker bus, toch? Met de bus gaan is ongeveer even duur, duurt misschien wat langer, maar dat uitzicht? Dat wint! Alleen daarvoor zou ik de underground al willen inruilen voor de bus. Londen is en blijft een grote stad, maar met een uurtje bussen (het liefst boven, vooraan) heb je voor je gevoel al een groot deel gezien. Lekker staren en lekker dromen.

 

Londen - Liever op reis

Biertjes op Primrose Hill

Waar de meeste toeristen genoegen nemen met Hyde Park en dat wel weer genoeg ‘groen ‘ vinden voor een stedentrip, ben ik honderd procent fan van Primrose Hill. Dit park is een stuk kleiner dan andere parken in het stadscentrum en daardoor ook minder toeristisch. Maar nog wel het leukste aan dit park is dus dat het een heuvel is (goh), waardoor je bovenaan een inieminie zicht hebt over de skyline van de stad. Al dan niet een spannende skyline. Op Primrose Hill (doet me altijd denken aan the Hunger Games) kan ik makkelijk uren vertoeven en heerlijk achterover leunen. Want stedentrip of niet – ik doe het rustig aan.