Faroer Eilanden

Er zijn een hoop landen waar ik mijn kop niet over kan houden. Over het algemeen kan ik dus echt wel veel plekken bedenken waar je heen zou moeten willen. Of waarvan ik zou willen dat je erheen zou willen.

Reizen is namelijk helemaal leuk en te gek en je zou het meer moeten doen. Maar er is dus één land waar ik echt idolaat van ben. En dat is het land wat ik ook altijd als antwoord geef op de vraag ‘waar wil jij weer heen dan?’. Ik kan natuurlijk heel lang spannend en geheimzinnig gaan doen over ‘dit land’ maar dat heb je natuurlijk allang in de titel zien staan. We kunnen het erover eens zijn dus: de Faeröer Eilanden.

Misschien gaat er nog geen belletje rinkelen, want enorm bekend is de Deense eilandengroep niet, maar alsnog raad ik je aan om verder te lezen. Zelfs als je er nog niet van gehoord hebt: deze ga je onthouden.

Kijk, de Faeröer Eilanden zijn een soort sprookjesachtig Teletubby land waarvan je je afvraagt of het wel echt bestaat. Een soort van mix tussen Schotland en IJsland met de mooiste eigenschappen van beiden. De Faeröer Eilanden lijkt ‘the best of both worlds’. En wat blijkt? Het bestaat dus echt.

Wat ik zo bijzonder vind aan dit stukje Denemarken is, naast dat het Teletubby land is, dat er dus zéér weinig mensen zijn die hier rondlopen. Op de hele eilandengroep wonen ongeveer 51.000 mensen – waarvan er zich al 20.000 hebben verzameld in hoofdstad Tórshavn. Weinig mensen dus – is de conclusie. En met minimale inspanning kan je best een paar dagen door het leven zonder ook maar een levende ziel te zien.

Nou dat maakt het dus leuk.

Nee maar echt, met de uitzichten die de Faeröer Eilanden je beloven, met robuuste, authentieke natuur en met amper geluid, toeristen, verkeer plus gebabbel op de achtergrond voelt dit stukje land al snel onwerkelijk.

Dus voor toerisme de eilandengroep wél volledig overspoelt raad ik je aan om zelf even een kijkje te nemen. Geniet van de rust zolang het kan en kijk je ogen uit naar de ongerepte natuur die zo kenmerkend is voorFaeröer Eilanden.

 

Faroer Eilanden

De praktische informatie

Het land ik noem het zo, maar eigenlijk is de Faeröer Eilanden helemaal geen land. Het is een deel van Denemarken zoals Curacao een deel van Nederland is. De Faeröer Eilanden heeft haar eigen politieke systeem en is geen lid van de EU – maar dus wel onderdeel van Denemarken.

De taal Met een beetje Deens ben je hoogstwaarschijnlijk wel gered, maar op de Faeröer Eilanden hebben ze ook hun eigen taal. Engels daarentegen? Niet overal op de eilandengroep ingeburgerd – kan af en toe lastig zijn, maar over het algemeen is het wel behapbaar. Het scheelt dat je ook niet zoveel mensen hoeft te spreken, eigenlijk.

Valuta net zoals Denemarken gebruikt de Faeröer Eilanden Deense Kronen, maar naast de Deense kronen heb je ook heuse Faeröerse (?) Kronen. Die kan je dan weer niet in Denemarken gebruiken, dus pin niet teveel voor je weggaat.

Er komen ja gelukkig kom je er altijd wel. Maar daar het (nog) niet zo belachelijk populair is op de eilandengroep, kan het wat langer duren dan je gewend bent. Vanuit Amsterdam duurt het ongeveer 6 uur tot je uit kan stappen op de luchthaven Vágar. Je vliegt eerst naar Denemarken en stapt daar over. Uiteraard zijn er andere mogelijkheden (zoals per boot), maar dit is de meest voor de hand liggende, en de snelste, optie.

Visa geen zorgen – niet nodig.

 

Faroer Eilanden

Wanneer o wanneer kan je het beste gaan

 Hoogstwaarschijnlijk had je deze al zien aankomen, maar het weer op de Faeröer Eilanden is zéér onvoorspelbaar. Zie het als een mix tussen IJsland en Schotland. Ofwel: veel regen, wind en grijze dagen.

Ik heb belachelijk veel geluk gehad toen ik er was met maar één van de zeven dagen regen (mid-oktober). Maar de week voor en na dat wij gingen regende het non-stop.

That being said: de kans op mist is door de hoeveelheid regen in het voor en najaar wél weer een stuk minder dan in de zomer. En dat betekent dat je, regen of niet, wél gegarandeerd bent op de uitzichten die je belooft zijn. In de zomer kan er nog al eens dichte, dikke mist optrekken en dan sta je daar dus een beetje naar niets te kijken. Daarentegen kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je met je bolletje in de zon staat te genieten en fantastisch weer hebt.

Onvoorspelbaar weer dus. Je zult het er dus eigenlijk altijd op moeten gokken. De temperaturen daarentegen zijn redelijk consistent – gemiddeld wordt het, het hele jaar door, rond de 5 tot 15 graden.

 

Faroer Eilanden

Kosten en budget

Ik heb nog NOOIT, ik herhaal, nog NOOIT zo’n dure bestemming meegemaakt als de Faeröer Eilanden. En das eigenlijk best logisch: het is nou niet bepaald een toeristische trekpleister waar óf veel verdient wordt óf waar zoveel vracht heen gaat dat importeren geen big deal is.

Mocht je ooit in IJsland geweest zijn; het is ongeveer vergelijkbaar. Eten is zeer duur, accommodatie is (naast schaarst) duur en een autootje huren (de meest voor de hand liggende optie wanneer je rond wilt reizen) is ook al snel lekker aan de prijs. Uiteraard kan je de schade redelijk beperken door veelvuldig gebruik te maken van de supermarkt in plaats van uit eten te gaan en te slapen in Airbnbs in plaats van hotels.

Mijn tip: spaar van tevoren en laat het los wanneer je er bent. Mocht je een beetje op mij lijken kan kijken naar die cijfers je behoorlijk in beslag nemen, namelijk.

 

Faroer Eilanden

Vervoer

De meeste toeristen die de Faeröer Eilanden bezoeken blijven in Tórshavn en reizen vanuit daar rond – ofwel met de auto, ofwel met de bus of met tours. De grootste en centraalste eilanden zijn met elkaar verbonden via tunnel of met een brug. Dus van eiland naar eiland gaan is je redelijk gemakkelijk gemaakt. De kleinere daarentegen zijn enkel te bereiken per boot OF helikopter. Hoe chique?!

Mocht je mijn advies willen: ik raad je aan een auto te huren en er een leuke roadtrip van te maken. Het scheelt én veel reistijd omdat je voor jezelf een veel logischere route in kan plannen én je krijgt de vrijheid om overal te stoppen waar je wilt. Geloof me; dat wil je.

Maar goed. Mocht je willen: openbaar vervoer is zeker een optie. Dus ben je gebonden aan een budget dan is dit de meest logische oplossing. Treinen hebben ze niet, dus wanneer je gebruik wilt maken van openbaar vervoer kan je met de bus.

Mocht je rond willen reizen door middel van tours: deze gaan vooral in het hoogseizoen, dus reis je buiten het hoogseizoen houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt tot nihil is. Maar goed, hoe meer toeristen komen, hoe meer tours zullen gaan. Dus wie weet verandert dit nog snel en kan je dit stukje tekst weer vergeten.

Faroer Eilanden

Verblijf

 Zoals ik al zei, de meeste toeristen blijven in Tórshavn plakken en reizen vanuit daar rond door de Eilanden. Logisch, want Tórshavn heeft de meeste bedrijvigheid en naast de meeste keuze in hotels ook de meeste keuze in restaurantjes et cetera.

Maar wie zoekt zal vinden. En over alle eilanden zijn wel een aantal pareltjes waar je eigenlijk veel liever wilt slapen dan in Tórshavn. Zo sliep ik vooral veel in Airbnb’s waarmee ik uitzicht kreeg op grote meren, op verre vlaktes en op een haventje (inclusief achterliggende ‘skyline’) van Klaksvík. Super leuk!

In de hoofdstad sliep ik in Hotel Foroyar. Een fantastisch mooi hotel waar je ’s ochtends wakker wordt gemaakt door de schaapjes die vrolijk over het dak heen denderen.