New York Brooklyn Bridge

Vroeger was ik altijd bang dat ik nooit naar New York zou gaan. Grappig eigenlijk hoe je bang kunt zijn dat je nooit aan een bestemming ‘toe komt’. Maar goed, meestal is de regel dat je ‘vecht’ voor wat je wilt en er dus toch wel belandt – one way of the other. Goed klinkt echt mega filosofisch – maar het kwam er op neer dat ik dus gewoon een ticket heb geboekt zoals ieder ander mens die ooit naar New York is gegaan (uitzonderingen daar gelaten, uiteraard).

Inmiddels, twee reisjes New York later, kan ik nu met zekerheid stellen dat je de stad niet zomaar gezien hebt. Maar wat is het een te gekke stad om te bezoeken, zeg! Alles aan het plaatje klopt, en je waant je constant, volledig ‘in de film’.

New York is echt typisch zo’n reis die je moet plannen. Bah, plannen. Ik hou overigens helemaal niet van plannen en liever besteed ik mijn reizen ‘maar net hoe de wind waait’. Maar dat is zonde, in zo’n grote stad waar je eigenlijk alles kan doen maar vooral geen tijd hebt om alles te doen.

Plannen dus. Ik help een handje mee.

 

New York straat

 

Een visum

Je gaat naar New York – en dus ga je naar Amerika. Lang verhaal kort: je hebt een visum (ESTA) nodig. In Nederland zijn veel tussenpartijen actief om je aan een visum te helpen – maar je kan het net zo makkelijk gewoon zelf doen (klik hier voor de officiële website om een visum aanvraag te doen). Scheelt geld ($ 14,00 dollar tegenover € 25,00/€ 30,00 euro bij tussenpartijen). Dikke tip.

Je visum is over het algemeen redelijk snel goedgekeurd en dat kan je checken door een persoonlijke code die je na het invullen van het formulier mee krijgt. Normaliter ontdek je de status van je visum binnen drie dagen – soms duurt het langer, meestal niet.

 

New York Times Square

 

Wanneer ga je

Ik ben één keer mid-zomer in New York geweest en één keer mid-november. Ik vrees dat ik beide keren ontzettend geluk heb gehad met het weer. De eerste keer was het heerlijk warm, maar geen 30+ graden. De tweede keer was het tussen de 6 en 10 graden en helder – prima herfstweer dus.

Voordeel aan de eerste trip: met dank aan het lekkere weer was het ontzettend fijn om her en der in de parken neer te ploffen tussen alle hectiek door. Plus er werden veel activiteiten en festivals georganiseerd waar je als toerist bij aan kan sluiten. Zoals yoga in het park en het Central Park filmestival.

Voordeel aan de tweede trip: vliegtickets zijn echt ontzet goedkoop in november en dat maakt een reisje New York veeeel beter te behappen. Ander voordeel; over het algemeen is het in de koudere maanden wat rustiger qua toerisme. Scheelt ook weer.

 

Mijn punt: hoogstwaarschijnlijk kan je in de lente/zomer meer uit je reis halen door de activiteiten en doordat op straat rondlopen gewoon fijner is omdat je tenen er niet vanaf vriezen. Maar dat weten de reisorganisaties ook en dat betekent dat je erop kan rekenen dat je meer geld over de balie gooit. Aan de andere kant, in de écht goedkope maanden als je geen geld over de balie wil gooien, kan je zo maar eens in een meter sneeuw terecht komen. En da’s ook niet fijn.

Mijn tip: zoek de ‘tussentijden’ zoals oktober/november, wanneer het nog niet koud-koud is en je alvast een graantje mee kan pikken van de kerstsfeer óf ergens mid-voorjaar wanneer de zon voor het eerste komt kijken en de tickets nog niet de pan uit rijzen.

 

New York skyline

Waar verblijf je

New York is méga groot en je zult hoe dan ook een paar keer aangewezen zijn op de subway – maar waar je verblijft, blijft toch altijd belangrijk voor welke sfeer je meekrijgt van de stad.

Ik heb beide keren in Manhattan zelf geslapen, in de (Upper) West side (YMCA en Hi NYC). En ook al is dat redelijk ver weg van alles wat er te doen is in de stad, slaap ik liever in de buurt van Central Park dan in het drukke downtown.

Aan de andere kant hoor ik enorm goede verhalen over slapen in Brooklyn. Er zitten daar een stuk minder toeristische highligts máár de sfeer is er wel goed, en er zitten veel leuke winkeltjes, restaurantjes en koffietentjes. PLUS je mag iedere avond even staren naar de skyline van Manhattan – dat is eigenlijk veel leuker dan er midden in zitten, toch?

Weeg voor jezelf dus even af: ben je liever in de buurt van alle highlights of ga je veel winkelen? Dan is downtown Manhattan wellicht de beste uitkomst. Wil je liever goedkoper slapen óf wil je graag in de buurt van Central Park zitten voor je ‘rust’? Of wil je liever een rustigere wijk ontdekken waar zowel ’s ochtends als ’s avonds de sfeer gewoon pri-ma vindt? Your choice.

 

New York Subway

 

Van A naar B

Ik heb altijd al eens in een gele taxi willen springen en willen roepen ‘follow that car!’. Maar ik ben een gierig kreng dus ik ging elke keer gewoon lief trapje af richting metrostation. De metro in New York heb ik nog steeds niet onder de knie en tijdens mijn tweede reisje ben ik wel zeker een aantal keer in Harlem belandt in plaats van de Upper West Side. Blijkbaar bestaat er zoiets als een snel-metro (express line).

Enfin – hoe dan ook ben je een aantal keer aangewezen op de metro. Of je bent een bikkel die alles loopt. In dat geval: applaus. Manhattan lijkt een klein eiland, maar je sjokt toch snel zo’n 20 kilometer op een dag. En dus: raad ik je een metrokaart aan. Een enkeltje metro kost namelijk $ 3,00 dollar en een metrokaart voor zeven dagen kost je zo’n $ 32,00 dollar. Dat betekent dat je dus maar 11 keer met de metro hoeft om je geld terug te verdienen – en daar zit je zo aan (afhankelijk van de lengte van je verblijf, uiteraard).

Verder is het stratensysteem in de stad echt belachelijk makkelijk: ze tellen gewoon op. En zo weet je dus, als je op West 37th street zit en je moet naar East 23rd je 14 straten zuid moet en vervolgens links moet aanhouden. Verdwalen zal je dus niet snel doen. Easypeasy!

 

New York Brooklyn Bridge

 

Wat ga je zien

Hoe lang je reisje ook is: je gaat hoogstwaarschijnlijk niet alles zien wat je wil zien. Uiteraard; met veel ge-metro en gehol kom je hoogstwaarschijnlijk een heel eind, maar is dat écht hoe je een stad wil zien? Ik niet, in ieder geval.

Dus hier weer een aantal tips van mij; lees je in, plan je dagen in de stad in op ‘gebied’. Maak een keuze tussen soort-gelijke attracties. Neem de tijd om achterover te zitten en de stad in je op te nemen. Houd ruimte voor spontane acties en meng je onder de New Yorkers om local-tips te vergaren.

 

New York skyline

 

En nog een paar random tips

Wat ik je aanraad

  • Ga sowieso één dag naar Brooklyn om daar koffie te drinken en hip te doen. Is leuk. Oh, en ga op de foto bij Dumbo, want doet iedereen.
  • Er speelt altijd wel een wedstrijd van een of ander sportsteam in New York. Ik heb zelf de New York Yankees gezien; duurde even voor ik het spelletje doorhad, maar ik verliet het stadium BLOEDfanatiek.
  • Ga noord! Harlem is een iconische wijk in New York – maar helaas slaan veel toeristen dit stukkie stad over.
  • Blijf niet hangen bij enkel de top 10 van Trip Advisor’s must-do list. Ontdek de stad zelf!
  • Wees royaal met fooi. In New York ligt het normale percentage fooi op 15% tot 20%. Maar liever 20%. Want New York is duur – al helemaal voor een New Yorker.

 

 

Wat ik je afraad

  • Ik raad je af te toeristisch te doen. Waar je ook heen gaat, er staat altijd wel iemand klaar om je een hop-on-hop-off te verkopen, een of andere stadstour, een filmtour, een persoonlijke rondleiding of een kaartje voor een of ander spookhuis.. Noem. Maar. Op. Een beter alternatief? De metro. Of je benen.
  • Met de koets door Central Park te gaan. Die paarden zijn sneu. Staan daar maar een beetje de hele dag in de drukte. Ga lekker lopen, of fietsen. Is beter.
  • Een bezoekje aan Top Of The Rock. Tuurlijk; enorm iconisch en een MUST-DO volgens zo ongeveer iedere website die je bezoekt en iedereen die je spreekt. Maar wist je dat dat kreng $ 38,00 dollar kost (met zonsondergang mag je er nog $ 10,00 op gooien) en dat het er altijd, al-tijd stervensdruk is? Mijn tip: ga lekker naar een rooftopbar. Je drankje mag dan misschien wel teringduur zijn, maar het is nog altijd goedkoper dan Top Of The Rock. Plus je zit rustiger (of gezelliger), je uitzicht is grandioos en je kan er langer én beter (want cocktail in je hand) van genieten.
  • Blijf weg van de restaurantketens. Uiteraard is een Starbucks op z’n tijd lekker, en is McDonalds soms een verademing. Maar wat ik veel liever heb dat je doet is op zoek gaan naar die leuke, kleine tentjes waar de liefde en passie voor het vak er vanaf spat. New York heeft zó veel leuke koffietentjes, café’s en restaurants dat het zonde is om te blijven hangen bij de grote namen. PLUS door de kleinere tentjes te bezoeken steun je de lokale ondernemers.