Ik ben dus echt fan van Düsseldorf. Maar dan ook gewoon écht fan. Ongeveer twee jaar geleden bezocht ik de stad pas voor de eerste keer. Het ongelofelijke vooroordeel dat Düsseldorf een suffe, grauwe stad zou zijn, had me hiervoor volledig gegrepen. Ik heb het dus tweeëntwintig jaar stug volgehouden om Düsseldorf alleen te bezoeken als het om het vliegveld ging (overigens echt een gaaf vliegveld) – en ik heb telkens het centrum dus mega fanatiek overgeslagen. Ja stom. Want tot heden, heb ik er altijd in de buurt gewoond en is voor mij niet meer dan een uur rijden.

Dat vooroordeel bleef dus bij een vooroordeel tot ik zelf eens richting stad ging en leerde dat Düsseldorf ontzettend bruisend, cultureel en gezellig is. Vrijmibo’s die al om twee uur ’s middags beginnen zijn eerder regel dan uitzondering. Feestjes in het weekend zijn een must. Bier wordt gewoon gedronken zonder gezeur. Langs de kade is er, wat lijkt altijd, wel iets aan de gang. En ieder museum heeft wel een expositie die je moet zien.

Eigenlijk is Düsseldorf gewoon leuk dus – en in de eerste alinea, dat het inleidende stuk van mijn artikel hoort te zijn, som ik gewoon zo al vijf redenen op om te gaan.

Nou, ach, ik vervolg mijn pleidooi.

Dusseldorf Duitsland

Vrijmibo’s op dinsdag

Eigenlijk wil ik mijn artikel niet beginnen met een pleidooi over vrijmibo’s op dinsdag, want dat hoort misschien niet het hoogtepunt te zijn van een stad. Maaaaaar ik doe het toch.

Niet omdat ik alleen maar voor bier op vakantie ga (doe ik ook helemaal niet, overigens). Maar omdat deze vrijmibo’s (ik blijf het trouwens ook gewoon lekker vrijmibo’s noemen) zó ontzettend bepalend zijn voor de sfeer in Düsseldorf. Je kan er simpelweg niet omheen wanneer je door het centrum loopt. Duitsers verslepen hun hangtafels namelijk gewoon stug naar het midden van de straat waardoor het territorium van een kroeg zo al redelijk snel uitbreidt. Nou kan je je voorstellen dat het (oude) centrum van de stad, waar horeca zo ongeveer alle straten bezet, oogt als één groot feestje. Iedere. Dag. Weer.

Heerlijk vind ik dat.

Zonder dat je er dus enige invloed op uit kunt oefenen beland je in het midden van het feestje en of je nou mee doet of niet; voor je gevoel hoor je er toch bij. En dat maakt Düsseldorf dus echt alleen al fantastisch leuk, gemoedelijk en gezellig.

Dusseldorf DuitslandDusseldorf Duitsland

Kunst & cultuur

Düsseldorf draait voor mijn gevoel voor een groot deel om kunst & cultuur. Als huisvesting van internationale bedrijven brengt Düsseldorf een grote lading aan expats en zij brengen op hun plaats weer een stukje thuis mee. Het is een mengelmoesje van van alles en nog wat. En dat zie je in de musea, galerijen, restaurants, Japanse tuinen en dat hoor je in de muziek.

Nou helpt het natuurlijk mee dat ik twee keer naar Düsseldorf ben geweest tijdens Nacht der Museen. Dus erg objectief is mijn mening niet. Maar ik kan er vanuit gaan dat Nacht der Museen natuurlijk niet georganiseerd wordt omdat Düsseldorf bestaat uit cultuurbarbaren, maar omdat het juist hoog in het vaandel staat.

Mijn favoriete museum in Düsseldorf is nog altijd het K21 museum. Met een fantastisch kunstwerk hoog bovenin het gebouw dat ook dient als speeltuin voor volwassenen. Is op zich al een goede reden om naar Düsseldorf te gaan, trouwens.

Dusseldorf Duitsland

Oud en nieuw

Ik help het alvast even de wereld uit: ik heb het hier niet over 31 december, maar over historie versus modern. Het contrast tussen oud en nieuw maakt deze stad fantastisch. In de oude stad wandel je tussen de kroegen (inclusief vrijmibo’s, dus) grote oude stadspanden en historische gebouwen. Een stukkie daar buiten, daarentegen, kom je in de Mediahaven terecht. Wat juist weer bestaat uit belachelijk moderne gebouwen met het ene architectonisch hoogtepuntje na het andere. Toppunt is natuurlijk de hoge televisietoren waar je vanaf hoog bovenin uit kan kijken over de stad en de mensen die onder je als mieren over de boulevard wandelen.

Dusseldorf DuitslandDusseldorf Duitsland

De meest relaxte sfeer die je je kan voorstellen

Ik wil eigenlijk niet weer over de vrijmibo’s beginnen.. Maar dat plaatje van al die Duitsers op straat die van een heerlijk lokaal biertje staan te genieten (Altbier) helpt wel mee met die sfeer natuurlijk. Maar verder is Düsseldorf dus echt een ontzettend relaxte stad. En dat maakt het fijn. Want steden zijn meestal gehaast, druk, stressvol en volgebouwd. Düsseldorf is een drukke stad, maar tegelijkertijd heb je de ruimte. Op maar een paar centimeter verwijderd van de Rijn ben je altijd in de buurt van een beetje natuur. Aan de stadskant van de Rijn vind je een, wat lijkt voor kilometers lang, uitgestrekte boulevard met terrasjes. De een nog leuker dan de ander. Gevolgd door een flink groen grasveld (zowel noord als zuid) vanaf waar je uit kan kijken over het water. Met aan de overkant vrijwel niets meer dan een groot grasveld met schapen.

De mensen zijn relaxed, het ‘ontwerp’ van de stad is relaxed en de sfeer is relaxed. Je hoeft er gewoon niet zoveel, dus. En als er iets is wat ik kan waarderen van een stad, dan is het wel dat gevoel.