Israël - The Tourist Of Life

Israel - The Tourist Of Life
Israël? Israël was fantastisch. Ik zou het zo weer doen. Ik zou zo weer, precies dezelfde reis maken die ik gemaakt heb. Lachen met dezelfde personen, met dezelfde flauwe grappen. Luisteren naar dezelfde muziek. Dezelfde bestemmingen bezoeken. Dezelfde heerlijke gerechten proeven en bovenal zou ik wederom genieten. Genieten van dit wonderbaarlijke land.

Toegegeven:

Israël was best spannend. Niet sexy-spannend, of achtbaan-spannend. Spannend in de zin van spannend, zoals de media omschrijft hoe ‘spannend’ het land is. Nou wil ik graag geloven dat ik niet vatbaar ben voor de media, commerciële uitingen en eenzijdige journalistieke boodschappen. Immers, zou ik beter moeten als marketingmeisje. Maar daar er weinig positieve beelden over Israël getoond worden in Nederland, bleef mijn hele omgeving me constant herinneren aan het feit dat Israël ‘spannend’ was.

Spannend dus.

Wat eigenlijk grappig was, want door dat ik van bijna iedereen dezelfde reactie ontving over deze geplande reis was ik er van overtuigd dat ik weinig Nederlanders terug zou vinden in het land. Maar het tegendeel bleek: ik ontmoette de ene Nederlander na de ander – van gezinnen tot solo-backpackers.

Israël is een van de weinige bestemmingen die ik heb bezocht waarvan ik het gevoel heb dat het iets meer positieve aandacht verdient. Niet dat de rest geen positieve aandacht verdient. Maar je weet wel. Iets meer. En dus, begin ik, steeds wanneer iemand me vraagt hoe mijn reis was opnieuw met de uitleg. Israël is prachtig, wonderbaarlijk, betoverend, magisch. En dan nog een paar andere synoniemen, bijvoeglijk naamwoorden en liefdesverklaringen.

Enfin, mocht je ooit tot de verleiding komen om Israël te bezoeken – en de geschiedenis, de cultuur, het eten en de mensen voor jezelf ontdekken, wil je je misschien even inlezen. Je inlezen in Israël is misschien minder spannend dan je gehoopt had. Er zijn geen schokkende tips die ik je hoef te geven. Geen enorme veiligheidswaarschuwingen. Geen toeristische valkuilen waar je in kan trappen (alhoewel deze er ongetwijfeld zijn). Dus als je onderstaande zeven tips leest, bedenk je dan: spannender wordt het niet. Wel mooier. Honderd keer zo mooi.

 

Denk drie keer na over de inhoud van je koffer

Met temperaturen van boven de 30 graden is het inderdaad, praktisch gezien, erg fijn om alleen maar korte broekjes en topjes mee te nemen. Maar daar je naar het Midden Oosten afreist, kan je je misschien beter beperken tot een iets bescheidenere keuze in outfits. En je benen en decolleté iets laten waar mensen alleen maar over kunnen dromen. Toegegeven: niet alle steden en delen van Israël vragen om een bescheiden kledingstijl. In Tel Aviv, bijvoorbeeld, merk je helemaal niets van ongeschreven kledingregels en kan je met een gerust hart op pad in iets dat niet verhullender is dan een bikini. Stranden? Ook geen probleem.

Maar bedenk je dat, voor de rest, het grootste deel van het land erg gelovig is. En het is dan ook niet meer dan logisch om hier respect voor te tonen en bedekkende kleding te dragen. Neem dus genoeg lange (wijde) broeken met je mee, losse topjes en wellicht een modieus sjaaltje dat dan toch nog eens van pas komt in de zomer. Don’t worry, je hoeft er niet bij te lopen als een eskimo: een bedekte boezem, schouders en knieën zijn al oké.

Vergeet niet dat Shabbat een ding is

Dit is dé tip waarvan ik graag had gehad dat ik hem zelf had gelezen voorafgaand aan mijn reis. Het zal vast ergens gestaan hebben, maar toegegeven: mijn research was niet optimaal. Zo kwamen we namelijk al aan in Israël op de eerste dag van Shabbat (vrijdag middag).

Ter info: Shabbat is een Joodse ‘feestdag’ die de Joodse bevolking op vrijdag middag en zaterdag bezig houdt. Of wel: het is tijd voor het geloof. Of wel: de meeste winkels, restaurants en toeristische trekpleisters zitten dicht. Openbaar vervoer is moeiijk te verkrijgen. Taxi’s zijn (als je ze al vindt) dubbel zo duur en er is over het algemeen vrij weinig leven te bekennen op straat.

In Tel Aviv ga je hier weinig last van hebben. Tel Aviv is minder strikt voor wat betreft het geloof en heeft natuurlijk veel buitenlandse bezoekers – kort of lang. Hoogst waarschijnlijk stuit je op een aantal dichte winkels, zijn de stranden druk bezocht en is het vervoer iets duurder maar over het algemeen is het oké.

Helaaaas dacht ik dat dit het algemene beleid was rond Shabbat in heel Israël. Nope. Helaas. Toen ik op vrijdag avond in Jeruzalem was maakte ik de domme fout om, na een middagdutje in de zon, te bedenken dat ik wel even ergens uit eten kon.

Ongeveer een kleine impressie van Jeruzalem op vrijdag avond: lege (maar dan ook echt éng lege) straten. Geen auto’s, geen trams, geen winkels open, geen restaurants open. Stilte.

Nog net geen tumbleweed dat langs komt rollen.

Ik had het kunnen weten. Uiteraard.

Dus dit is de tip die ik je meegeef:

Plan, terwijl je je reisschema maakt, zorgvuldig wat je waar wilt doen op Shabbat. Wanneer je vanuit Jeruzalem mee wilt met tours (die overigens wel gaan) boek dan tijdig, want net zoals jij zijn er veel toeristen die iets willen doen tijdens deze dagen. Bedenk je tevens dat je op Shabbat wellicht iets meer moeite moet doen om op het vliegveld te komen. Shuttlebusjes gaan – maar die zitten sneller vol. Taxi’s zijn prijzig.

Moet wel zeggen dat Shabbat meemaken in Jeruzalem erg interessant was en hoogst waarschijnlijk een unieke ervaring. Dus mocht je in Jeruzalem zijn op vrijdag avond: schuif aan voor een Shabbat diner en geniet!

Israël - The Tourist Of Life

 

Reis rond!

Israël is zo ontzettend mooi. Op maar een plaats blijven zou ontzettend zonde zijn. De reisafstanden in het land zijn redelijk kort, dus je bent al snel rondgereisd: doen dus!

Dikke tip.

Israël heeft een lange historie en dat is te zien aan het land. Iedere uithoek – iedere stad, ieder gebied en iedere wijk heeft een verhaal. Deze ontdek je alleen maar door zelf te reizen, te ontdekken en te leren.

Mocht je nou weinig tijd hebben om Israël rond te trekken kan je er altijd voor kiezen om een auto te huren en voor een dag ergens heen te rijden (zoals de Dode Zee, of de Golan Heights). Wil je in maar één hotel blijven, raad ik je Jeruzalem aan. Vanuit deze stad zijn veel historische plekken en natuurgebieden – en Palestina – binnen handbereik!

Openbaar vervoer is helemaal prima

Daar heb ik me op de een of andere manier dan weer over verbaasd. Maar echt; mocht je Israël willen zien en alleen gebruik willen maken van openbaar vervoer, dan kom je een heel eind. De grootste steden zijn met elkaar verbonden via bussen en treinen. Maar ook van dorp naar dorp zijn er genoeg bussen die je kan nemen. In Jeruzalem kan je op de tram springen. Helemaal een dikke prima!

Maar op de regel zijn er altijd een paar uitzonderingen. Ik kan je er, in deze situatie, twee geven:

– Openbaar vervoer in het Noorden is weinig te vinden. Wil je de Golan Heights zien kan je beter aansluiten bij een tour of een auto huren en zelf rond rijden.

– Vrijdag en zaterdag is openbaar vervoer moeilijker te vinden. Door Shabbat dus – zoals je net geleerd hebt. Bussen naar Palestina gaan gewoon (daar ze in Palestina geen Shabbat ‘vieren’). En ook in Tel Aviv is het al wat makkelijker. Mocht je als oplossing een auto willen huren kan je dit het beste al op donderdag avond doen, voor Shabbat begint.

Lees voor je gaat

Met zoveel verhalen en zo’n lange, interessante geschiedenis.. zo ontzettend veel monumenten, ideeën en culturen is het op z’n plaats als je je van te voren in leest. Al is het maar een beetje. Uiteraard, als je de steden bezoekt, kan je tours volgen en de benodigde uitleg krijgen van datgene wat je te zien krijgt. Maar geen tourgids heeft genoeg tijd om je alles te vertellen wat je eigenlijk moet weten. En daarom is het handig dat je van te voren al enigszins weet wat je kan, moet en krijgt te zien. Want geloof me: iedere steen, iedere straat, ieder uitzicht: alles heeft een betekenis!

Israël - The Tourist Of Life

 

Het is warm: onthoud dat

Midden in de zomer kan het Midden Oosten makkelijk de 40 graden aantikken. Niet altijd een pretje als je ‘voor de leuk’ op vakantie wou. Nou ga ik er van uit dat je inmiddels wel weet hoe de aardbol in elkaar zit, en dat het nou eenmaal iets warmer is rond de evenaar – al ligt Israël daar nog amper. Maar ik heb toeristen zien rondlopen die niet helemaal voorbereid waren op deze hitte waardoor de reis naar Israël al snel iets minder aangenaam lijkt. Dus weer een dikke tip: zonnebrillen, zonnebrand, hoeden, losse kleding en een flesje water zijn geen overbodige luxe. Oh, ook handig om te weten (mocht je een zonnesteek willen voorkomen): op de meeste plekken kan je prima water uit de kraan drinken.

Check altijd het reisadvies

Ik denk dat ik redelijk veel geluk had met mijn bezoekje aan Israël. In een redelijk ‘onstuimige’ periode, was de week waarin ik in Israël was, relatief rustig. Daarentegen hoorde ik van een vriendin dat zij Jeruzalem erg anders had ervaren door de spanningen die er op het moment waren toen zij er was. Hoeveel ik ook van Israël houd: het blijft een land met haar internationale problemen. Net zoals de landen waar zij aan grenst. Over het algemeen is Tel Aviv redelijk rustig. Maar de grensstrook met Palestina, of buurland Syrië, kan redelijk onrustig worden. Check daarom altijd het reisadvies – maar boven al: vraag locals waar je wel en niet moet komen. Dat is wat mij betreft het reisadvies met de meeste waarde.

Meer informatie en artikelen? Check deze pagina!

Israël - The Tourist Of Life