Noordzee Hostel - Filipijnen Cebu

Ik was laatst met iemand in gesprek over hostels. En hoe fijn ik het altijd vind om in hostels te slapen wanneer ik alleen reis. Want dat doe ik nog al eens; reizen. Net zoals praten over reizen, trouwens.

‘Maar..’ begon hij, ‘ben je dan niet bang dat je met anderen op een kamer komt te liggen?’

Ja, uh, nouja, tja, uh, nee. Dat is zeg maar de hele reden waarom ik een hostel boek. En bang? Het is niet alsof je boekings-roulette gaat spelen, waarbij je maar moet afwachten waar je terecht komt. Maar blijkbaar is de wondere wereld van hostels boeken en hoe ze werken niet bij iedereen bekend. Vandaar dat ik vandaag even de tijd neem om mijn tips op papier te pennen.

Maar just in case zeg ik het nog maar even: hostels zijn fijn. Ze zijn goedkoop, brengen je gezelligheid, hebben meestal een leuk concept en nog leukere aankleding en organiseren (meestal) veel activiteiten waar jij als reiziger aan mee kunt doen.

Fijn dus, en gezellig.

Maar nu me ter oren is gekomen dat het boeken van een hostel niet voor iedereen even logisch is. En dus geef ik je vijf tips mee, wanneer je het toch eens wilt uitproberen.

Friends Hotel Düsseldorf

To party or not to party

Als er één ding is waar ik op let tijdens het boeken van een hostel is of het een partyhostel is ja of de nee. Niets is namelijk zo vervelend als in een partyhostel terecht te komen als je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. En nou heb je ook nog verschil tussen partyhostels en partyhostels. Zo heb ik wel eens in hostels geslapen waar ‘party’ betekende dat ze een kroeg in de kelder hadden, maar waar je daar in je kamer eigenlijk geen last van had. Of waar eigenlijk niet eens zo heel erg gek veel gebeurde – in die kroeg. Maar geheel aan de andere kant heb ik ook in hostels geslapen waar de party met gemak naar onze kamer werd gebracht.

Iedere. Nacht.

Kijk daarom altijd goed op de website van het hostel zelf en houd hun social media in de gaten. Zo kom je er, door foto’s, video’s, recensies en upcoming events, al vrij snel achter hoe partyparty het hostel is waar je heen wilt.

 

To share or not to share

Dat je sowieso met anderen op een kamer komt te liggen in een hostel is een fabel. Dat dat gebeurt zonder jouw weet is al helemaal kolder. Je kan gewoon uitkiezen of je met mannen of met vrouwen (of mixed) op een kamer wilt liggen – of alleen. Meestal kan je kiezen tussen gedeelde kamers vanaf 4 personen tot wel 18. Hoe meer bedden; hoe goedkoper de nacht.

De meeste hostels hebben dus ook privékamers voor één of twee personen en die kan je boeken. Niets delen! Zo krijg je wél de gezelligheid van een hostel mee, maar kan je je ’s avonds gewoon terug trekken in je eigen domein. Daarbij wil ik dan wel weer zeggen dat de meeste hostels die privékamers aanbieden, hier ook gewoon normale hotelprijzen voor vragen. Dus mocht je een hostel overwegen om de prijs, dan kom je hoogstwaarschijnlijk op een gedeelde kamer uit.

 

Reykjavik IJsland

 

To walk or not to walk

Check altijd, altijd, altijd hoe goed de locatie van het hostel wordt beoordeeld. Meestal is namelijk de regel: hoe goedkoper de kamer, hoe onhandiger de locatie. Nou heb je natuurlijk ook goedkope hostels die een uitstekende locatie hebben (met name de grotere ketens), maar let toch altijd op. Ik heb de locatie van een hostel altijd hoog in het vaandel staan. En dat komt vooral door het feit dat ik, wanneer ik in een hostel slaap, meestal alleen ben. Het is dan zééker niet chill als je in een onveilige buurt terecht komt en hierdoor minder snel out and about durft. Door in een hostel te slapen bezuinig je sowieso al op je reis; dus bezuinig vooral niet op je eigen veiligheid.

 

To socialize or not to socialize

Nog iets wat ik altijd check wanneer ik op zoek ga naar een hostel is het aantal events en tours dat ze organiseren. Wederom doordat ik meestal alleen ben. Ik slaap in hostels voor de gezelligheid, dus dan wil ik, eenmaal ter plaatse, niet teleurgesteld worden door het gebrek hieraan. En daarom check ik van te voren altijd of het hostel van mijn dromen leuke tours organiseert. Of pubcrawls (overigens echt een hekel aan pubcrawls). Of weet ik veel.. karaoke avonden ofzo. Je kan het zo gek niet bedenken en er is ergens op deze aardbol een hostel die het organiseert. Maar je hebt ook gewoon budgethostels waar je slaapt en waar je gaat – maar niet waar je gezellig doet met andere reizigers. En das jammer. Vind ik dan.

 

To shower or not to shower

Nouja, sowieso wel douchen, maar ik heb situaties gezien waardoor ik dacht.. liever niet. Dus nog een tip: check altijd de recensies over de hygiëne en douchefaciliteiten in het hostel. Gelukkig heb ik vooral positieve ervaringen, met schoonmakers die 24/7 rondrende om toiletpapier te vervangen, maar het is wel belangrijk. Want als je een badkamer deelt met de hele verdieping, dan heb je het liefst dat je niet in de rij hoeft te staan voor een douche. Of over de plukjes haar heen moet stappen (juk).

Misschien ook handig: check of je de toiletfaciliteiten moet delen met zowel mannen als vrouwen. Mocht je daar problemen mee hebben. Wanneer je een kamer voor alleen vrouwen (of mannen) boekt heb je meestal het geluk dat je hostelkamer een ensuite heeft. Maar toch goed om vooraf te weten wanneer je je op het toilet liever niet met het andere geslacht ‘mengt’.