Pipa Brazilië

Ik kan me dus nog als de dag van gisteren herinneren hoe fantastisch leuk Pipa was. Ik had er nog nooit van gehoord, voor ik ging. Überhaupt Brazilië zei me niet zoveel. Ja, tuurlijk ken ik Brazilië – maar echt veel gevoel (naast de party’s in Rio) had ik er niet bij. Maar Pipa dus;  samen met GoBrazil leerde ik het zéér snel op toffe wijze kennen.

Het is nog niet eens zo gek ver weg, trouwens. Pipa. Met maar 4 uur tijdverschil en met “maar” acht uurtjes vliegen klinkt deze exotische, tropische bestemming verwarrend dichtbij. Tenminste, ik vond het knap verwarrend om te horen dat Brazilië zo dichtbij was – Zuid Amerika klinkt nou niet bepaald om de hoek, toch?

Enfin; Pipa dus. Ik bezocht Pipa voor ongeveer een week, in combinatie met Natal en Sao Miguel do Gostoso (vind het nog steeds ontzettend knap van mezelf dat ik deze naam zonder enige aarzeling kan roepen en al die jaren heb onthouden). Het is het meest Oostelijke puntje van Brazilië – en daarmee het meest Oostelijke puntje van Zuid Amerika en godsamme wat is het daar mooi.

Pipa is werkelijk waar een van de mooiste zonnige bestemmingen waar ik geweest ben. De sfeer is goed (alles schreeuwt ‘salsa & cocktails’), het is er gezellig, het is er nog niet eens zo heel druk (voornamelijk toerisme uit eigen land) en die stránden – die stranden zijn gewoonweg mooi. Overigens word je er zo ongeveer iedere minuut aan herinnert dat het een zonnige bestemming is, want je wandelt zo ongeveer óp de evenaar en verbranden zul je.

Enfin, ik heb jullie eerder beloofd dat ik nooit meer ga zeggen dat je dingen ‘moet’ doen – maar hierbij 4x dingen die ik je ‘aanraad’ om te doen wanneer je dan eindelijk naar Pipa gaat.

 

Pipa BraziliëPipa BraziliëPipa Brazilië

Zwemmen met dolfijnen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: zwemmen met dolfijnen hier is easy peasy. En dan dus niet in zo’n sneu aquarium waar je zo’n beest een kus kan geven en even moet lachen naar het vogeltje. Nee, ‘k heb het over wilde, échte, leuke dolfijnen. Je ziet ze hier op ieder strand eigenlijk zó vaak voorbij springen dat het na een tijdje begint te wennen, maar als je ergens dolfijnen-bingo wil spelen dan zou ik het hier doen.

Onze tourgids loodste ons over een soort van net-niet-paadje richting Dolphin’s Bay met de melding dat er een grote kans was dat we dolfijnen zouden zien op dit strand. Nog geen vijf seconden later zag ik de eerste vinnen uit het water opduiken. ‘Great!’ vervolgde hij, ‘hop on in’. Euh, wat? Ja, echt. We konden gewoon de zee in en met die beesten gaan zwemmen – of in de kajak achter ze aan.

We kozen voor de kajak. Overigens is het echt heel erg lastig om in een kajak achter een dolfijn aan te gaan. Af en toe komen ze ergens boven – soms een paar meter verder op en soms zo ongeveer onder je boot (schrikken!). Maar ze kwamen telkens boven – en het was écht fan-tas-tisch. Werkelijk één van de tofste reiservaringen die ik ooit heb gehad.

 

Pipa BraziliëPipa Brazilië

 

Een avondje stappen in Pipa

Zoals ik al zei: Salsa en cocktails. Denk niet dat ik meer nodig heb om je te overtuigen, eigenlijk. Nee maar echt, het centrum van Pipa is één lange strook van gezellig uitziende restaurantjes. Ze zitten altijd propvol en je zal moeten vechten voor je plek. Maar écht: het eten is top, het drinken is top en de sfeer is top. Later op de avond gaat de muziek harder, worden er net iets meer cocktails achter de bar vandaan getoverd en komen de heupen los. Een en al feest.

 

Pipa BraziliëPipa Brazilië

Zonsondergang op het strand

Iedere zonsondergang is hier weer een feestje. Het ene prachtexemplaar na de andere. Je kan gewoon niet anders dan eindeloos turen naar die kleuren die van paars naar oranje naar rood gaan. Mijn favoriet was degene hier op de foto’s. Waar we na een boottochtje neerstreken op dit strand (uiteraard met verse kokosnoten) om het langzaamaan donker te zien worden. In de verte zagen we het silhouet van een klein pontje dat steeds heen en weer vaarde (uiteraard onder begeleiding van energieke salsamuziek) en een paar tieners die aan het vissen waren. Again; zo’n ontzettend typisch beeld dus wederom: fan-tas-tisch.

 

Pipa BraziliëPipa Brazilië

Een beach buggy tour

Ik denk niet dat ik ooit zó hard heb gegild als tijdens deze beach buggy tour, maar ik vond het echt 100x leuker dan bijvoorbeeld (om maar wat te noemen) een achtbaan. Hoogstwaarschijnlijk is deze vorm van een buggy tour ontzettend verboden in Europa, maar ik heb genoten. Gordels kennen ze niet – we moesten eigenlijk gewoon op de achterkant van dat autootje gaan zitten en ons vasthouden aan het dak. Onze chauffeur had de grootste lol om zo schuin mogelijk door de duinen te scheuren en zo hard mogelijk naar beneden te racen met elke kans die hij kreeg. Met voor wat voelde als honderden buggy’s reden we door de duinen. Her en der werden we verwend met een leuk uitzicht, en getrakteerd op strandjes en meertjes hier en daar. Maar alleen al voor die snelheid en die zeewind die door je haren ‘vliegt’ was dit echt een dikke aanrader.